Ministrul Sănătăţii, Alexandu Rafila, care a participat, duminică, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, la sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat, a precizat că sunt înscrişi circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre posturile disponibile şi că cele mai multe posturi neocupate sunt la Chirurgie sau Ortopedie. Ministrul s-a declarat preocupat de situaţia medicinei de urgenţă, precizând că îşi doreşte ca, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a Educaţiei, medicina de urgenţă să revină la universităţile de Medicină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre aceste posturi şi sunt specialităţi care au posturi mai numeroase, neocupate - locuri şi posturi, ca să fim corecţi. Există şi două situaţii, două spitale care au posturile anunţate ca loc de muncă. Majoritatea celor rămase neocupate sunt din specialităţile chirurgicale. 99 la domeniul Chirurgie, peste 40 la Ortopedie şi un lucru care ne preocupă - şi sperăm să schimbăm această situaţie - este legată de medicina de urgenţă. Nu mai puţin de 95 de posturi la medicina de urgenţă nu au fost ocupate, e clar că este ceva legat de atractivitatea acestei specialităţi şi de dificultatea ei, pentru că este o specialitate dificilă”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la conferinţa de presă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, unde se desfăşoară sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat.

Rafila a precizat că universităţile de Medicină ar trebui să pregătească şi specializarea medicină de urgenţă.

”Ne propunem ca, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a Educaţiei, universităţile să îşi recâştige locul binemeritat în pregătirea acestor medici de medicină de urgenţă şi medicina de urgenţă să se desfăşoare la fel ca toate celelalte specialităţi medicale în cadrul universităţilor şi respectiv Facultăţilor de Medicină şi Farmacie”, a mai declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la medicina de familie la care sunt disponibile, la această sesiune de Rezidenţiat, puţin peste 40 de postrui.

”O precizare legată de medicina de familie, nu este specialitatea cu cele mai multe posturi rămase libere, sunt puţin peste 40 de posturi rămase libere la medicina de familie. Prin noul contract cadru care se va lansa în curând, credem că  atât activitatea profesională, cât şi veniturile medicilor de familie se vor îmbunătăţi şi specialitatea va fi mai atractivă, mai ales că noi facem un efort consistent şi în cadrul PNRR pentru dotarea şi reabilitarea  cabinetelor de medicină de familie, iar în perioada următoare vom încerca să pilotăm şi anumite proiecte de regândire a modului de desfăşurare a  activităţii şi de salarizare în domeniul medicinei de familie. Medicina de familie nu e doar poarta de intrare în sistem, trebuie să fie specialitatea care rezovă majoritatea problemelor de sănătate ale oamenilor din această ţară”, a subliniat Rafila.

În final, Rafila şi-a manifestat speranţa că cei care vor ocupa posturi în urma acestui examen, să urmeze specialităţile şi să rămână să profeseze.

”Vreau să vă spun o dorinţă şi sper ca ea să se concretizeze, cei care ocupă, după acest examen, locurile şi posturile rămase libere, să nu facă acest lucru doar temporar, ci să şi termine specialităţile, să şi profeseze în specialitatea pe care  au ales-o”, a concluzionat Rafila.

Sesiunea extraordinară a examenului are loc, duminică, în Bucureşti. Sunt peste 900 de candidaţi pentru peste 600 de locuri disponibile. Examenul a început la ora 10.00 şi este programat să dureze patru ore.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.