Peste 240 de sesizări privind procesul de votare au fost primite duminică, până la ora 20:00, conform datelor centralizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În Vaslui, un alegător a constatat că nu poate vota pentru că nu are ochelarii de vedere la el, moment în care o altă persoană i-a pus la dispoziţie ochelarii săi. Alegătorul a votat, dar apoi a reclamat faptul că acela care i-a împrumutat ochelarii i-a influenţat votul.
Potrivit datelor furnizate de oficialii Ministerului Afacerilor Interne, duminică, până la ora 20:00 au fost înregistrate 243 de sesizări de posibile incidente electorale. Aproximativ o sută dintre acestea făceau referire fie la faptul că în apropierea secţiilor de votare unii agenţi economici au continuat să vândă băuturi alcoolice, fie la continuarea propagandei electorale ori la fotografierea ori filmarea buletinului de vot.
”Alte 40 de sesizări, care nu erau de competenţa MAI, au fost transmise spre soluţionare către birourile electorale şi Autoritatea Electorală Permanentă” a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
În judeţul Ilfov, Poliţia a primit o sesizare conform căreia observatorii unei secţii de votare ar fi fost îndemnaţi să semneze un document în legătură cu procesul electoral ”în alb”. În urma verificărilor făcute de Poliţie, s-a constatat că sesizarea nu se confirmă.
”Un alegător din judeţul Vaslui s-a prezentat la o secţie de votare unde a constatat că nu poate vota pentru că nu are ochelarii de vedere asupra sa, moment în care o altă persoană i-a pus la dispoziţie ochelarii săi. Alegătorul a votat, dar apoi a reclamat faptul că persoana care i-a împrumutat ochelarii i-ar fi influenţat votul”, a declarat Monica Dajbog.
Două apeluri primite la 112 au reclamat că în municipiul Giurgiu un alegător nu a fost lăsat să-şi exercite dreptul la vot, întrucât nu se regăsea pe listele electorale permanente ale secţiei respective.
La Constanţa un votant a primit un buletin de vot care nu avea aplicată ştampila de control.
”În judeţul Gorj, un jandarm care se afla în dispozitivul de pază al unei secţii de votare a fost sesizat de către preşedintele secţiei cu privire la faptul că nu mai găseşte ştampila de vot. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, care efectuează verificări pentru stabili ce s-a întâmplat”, a arătat Dajbog.
Un nou incident legat de ruperea buletinului de vot s-a înregistrat în Vrancea, poliţiştii intervenind în condiţiile în care alegătorul a fost şi recalcitrant faţă de membrii comisiei de votare.
În Sălaj, Poliţia a fost sesizată despre faptul că un votant şi-a exercitat dreptul de vot pentru alegerile locale din municipiul Zalău, deşi nu avea viză de flotant valabilă, iar în judeţul Caraş-Severin mai mulţi alegători ar fi îndemnat alte persoane să voteze un anumit candidat. Ancheta făcută de poliţiştii din Caraş-Severin a arătat că reclamaţia nu se confirmă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.