Principalii candidaţi la alegerile parlamentare, liderii partidelor, şi-au stabilit candidaturile în judeţele unde au mai câştigat un mandat sau, în alte cazuri, în fiefurile partidelor, oraşe conduse de primari din aceeaşi formaţiune politică, pentru maximizarea scorului electoral personal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii marilor partide s-au îndreptat spre organizaţiile din care fac parte sau spre judeţele unde primarii de municipii sunt de la acelaşi partid. 

Astfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele PNL, Alina Gorghiu, au decis să candideze la aceste alegeri în fiefuri ale partidelor lor.

Liviu Dragnea candidează în Teleorman (FOTO: Inquam Photos/ George Călin)
Liviu Dragnea candidează în Teleorman (FOTO: Inquam Photos/ George Călin)

Liviu Dragnea şi-a păstrat judeţul în care a câştigat şi mandatul anterior, Teleorman, şi unde a fost prefect şi apoi preşedinte de Consiliu Judeţean timp de 12 ani, înainte de a fi parlamentar. 

Liderul PNL Alina Gorghiu a ales judeţul Timiş, renunţând la circumscripţia Bucureşti, unde candidase în urmă cu 4 ani, într-un colegiu din Sectorul 5 al Capitalei.

Deşi afirma că este un judeţ la fel de greu ca şi Capitala, din perspectiva campaniei electorale, faptul că municipiul Timişoara este condus de un primar PNL, Nicolae Robu, o ajută pe Alina Gorghiu să obţină un scor bun la alegeri, în acest judeţ.

Liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin au ales să candideze în Capitală, unde partidul are cele mai mari procente în preferinţele electoratului şi cea mai mare notorietate. Cei doi deschid listele la Camera Deputaţilor şi Senat. Dacă Tăriceanu îşi păstrează circumscripţia unde a fost ales şi la alegerile din 2012, Daniel Constantin a lăsat judeţul Argeş, pe care l-a reprezentat în Parlament în ultimii patru ani, pentru a candida în Capitală. 

Consilier general în Bucureşti, Nicuşor Dan candidează şi la Parlament (FOTO: Inquam Photos/ George Călin)
Consilier general în Bucureşti, Nicuşor Dan candidează şi la Parlament (FOTO: Inquam Photos/ George Călin)

Acelaşi exemplu l-a urmat şi liderul USR Nicuşor Dan, care, deşi a candidat la alegerile locale şi a câştigat un mandat de consilier CGMB, va candida şi cap de listă la Camera Deputaţilor, în Bucureşti. Şi singurul ministru din Cabinet care a decis să candideze din partea USR, Cristian Ghinea, intră în competiţia electorală tot la Bucureşti.

De altfel, este de aşteptat ca USR să câştige cel mai mare procent în Capitală, după rezultatul de la alegerile locale.

Şi Traian Băsescu candidează la Bucureşti, deschizând lista PMP la Senat. ”Locomotivă” pentru partid, acesta a mărturisit în timpul lansării candidaţilor că ”va bântui” toată ţara în campanie, pentru că bucureştenii încă îşi amintesc tot ce a făcut el în perioada în care a fost primar general.

Şi alţi lideri cunoscuţi din partide au ales să candideze în judeţe unde şansele de câştig sunt cele mai mari, fără a avea emoţii în privinţa confruntării cu ceilalţi contracandidaţi. 

Victor Ponta are asigurat un nou mandat de deputat de Gorj (FOTO: Inquam Photos/ George Călin)
Victor Ponta are asigurat un nou mandat de deputat de Gorj (FOTO: Inquam Photos/ George Călin)

Fostul premier Victor Ponta, care a primit derogare din partea conducerii PSD să candideze la parlamentare, are asigurat un nou mandat de deputat în Gorj, filiala care l-a propus fără rezerve pentru a participa la alegeri.

La Bucureşti, lista PSD pentru Senat va fi deschisă de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, care îşi păstrează astfel circumscripţia unde a fost aleasă şi la alegerile din 2012.

Social-democraţii au apelat chiar şi la candidaţi care nu vor rămâne în Parlament, ci vor doar să tragă lista la alegeri. Astfel, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, deschide lista PSD Dolj la Camera Deputaţilor. Ea a declarat însă că preferă să rămână edil şi că după alegeri va renunţa la locul de pe listă. 

În cazul liberalilor, s-a produs un transfer al liderilor din Bucureşti, organizaţie cu rezultate foarte slabe la alegerile locale, către alte judeţe, unde şansele de succes sunt mai mari. Este cazul Ancăi Boagiu, care candidează la Botoşani, sau Cătălin Predoiu, care a părăsit Bucureştiul pentru a candida la Călăraşi. 

Şi liderul PNL Bucureşti, Mihai Voicu, a ales circumscripţia Diaspora, în defavoarea Capitalei, pentru a-şi maximiza şansele la alegerile parlamentare.

Deşi de data aceasta nu este vorba de alegeri uninominale ca la ultimele două scrutine, iar liderii de partide, deschizând listele, şi-ar fi obţinut mandatele în orice circumscripţie, candidaturile în circumscripţii confortabile vor garanta succesul listei conduse de şefii de partide, astfel încât statutul lor în ochii opiniei publice şi al membrilor de partid să nu aibă de suferit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.