Trei parlamentari, un fost ministru, un fost prefect, un fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, un fost preşedinte al unor asociaţii de promovare turistică s-au înscris în cursa pentru Primăria Constanţa. La Consiliul Judeţean Constanţa candidează un fost ministru, un fost deputat în două mandate şi un fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Social Democrat îl sprijină în cursa pentru Primăria Constanţa pe actual primar Decebal Făgădău. El a câştigat alegerile în anul 2016 învângându-l pe candidatul PNL, Vergil Chiţac. Făgădău lucrează în administraţia locală de 11 ani. În 2009 a devenit viceprimar, iar după alegerile din 2012 a fost desemnat din nou unul dintre viceprimarii lui Radu Mazăre. În mai 2015, după ce Radu Mazăre a demisionat din funcţia de primar al Constanţei, Decebal Făgădău a fost votat de consilieri să devină primar interimar până la alegerile din 2016. Făgădău este preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa şi preşedinte executiv al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, adică numărul doi în partid după preşedintele Felix Stroe.

Decebal Făgădău are 42 de ani, de profesie economist, a fost viceprimar al municipiului Constanţa din anul 2009, iar înainte de a ocupa această funcţie a fost director al Complexului Muzeal şi de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. El este căsătorit şi are doi copii.

Partidul Naţional Liberal l-a aruncat în lupta pentru Primăria Constanţa pe senatorul Vergil Chiţac, cel care candidase la această funcţie şi în urmă cu patru ani. El a fost numit rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân din 2010 şi până la  data de 1 februarie 2016. El a fost candidatul PNL la alegerile din acel an pentru funcţia de primar al Constanţei pierdute în faţa lui Decebal Făgădău. În toamna lui 2016 Vergil Chiţac a devenit senator din partea PNL. Chiţac a fost şi preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Constanţa din 2016 până în martie 2017. Atunci senatorul a intrat în conflict cu conducerea organizaţiei judeţene şi a contestat modul în care au fost organizate alegerile pentru conducerea organizaţiei municipale la care dorea să candideze. El a intrat în conflict cu conducerea de la acea dată a organizaţiei judeţene a PNL pe care a contestat-o la forurile superioare. Nemulţumit de faptul că nu i s-a dat dreptate, în toamna anului 2017 Vergil Chiţac a demisionat din PNL şi a continuat să activeze în Parlament ca independent fără a se mai înscrie în altă formaţiune politică.

El a revenit în partid la începutul acestui an şi a fost desemnat candidatul organizaţiei judeţene pentru Primăria Constanţa. În luna martie, Vergil Chiţac a fost confirmat cu COVID-19, fiind internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Deoarece cu câteva zile înainte de a fi diagnosticat a participat la o şedinţă a conducerii centrale a PNL, premierul, o parte din Guvern şi mulţi parlamentari PNL au intrat atunci în izolare pentru două săptămâni.

Un alt parlamentar care a intrat în cursa pentru Primăria Constanţa este deputatul Stelian Ion, din partea USR-PLUS. El a urmat între 1997-2001 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, iar între 2002 – 2016 a fost avocat în cadrul Baroului Constanţa, fiind specializat în drept penal, drept civil, drept comercial, drept administrativ. Stelian Ion a intrat în politică în anul 2016 când a candidat pe lista USR pentru Camera Deputaţilor, reuşind să câştige un mandat de parlamentar. Anterior, el se remarcase prin mai multe acţiuni civice legate de lipsa spaţiilor verzi din Constanţa şi apariţia unor construcţii haotice, criticând diverse proiecte ale municipalităţii.

În Parlament Stelian Ion s-a remarcat în special prin poziţiile critice la adresa măsurilor şi modificărilor decise în Justiţie de majoritatea parlamentară PSD – ALDE începând cu 2017.

El a fost desemnat de USR Constanţa candidat pentru funcţia de primar al Constanţei, fiind sprijinit şi de PLUS în această luptă electorală.

Un alt deputat care a intrat în lupta pentru Primăria Constanţa este Mircea Dobre, fostul ministru al Turismului. Aflat în Parlament din 2016, la alegerile din 2016 el candidează pentru un nou mandat, tot din partea PSD, şi reuşeşte să îl câştige. A fost numit în 2017 ministrul Turismului în guvernarea PSD, funcţie pe care a ocupat-o timp de un an. În anul 2016 Mircea Dobre a demisionat din PSD şi s-a înscris în Pro România, formaţiune înfiinţată atunci de Victor Ponta.

Înainte de a devenit parlamentar, Mircea Dobre a lucrat zece ani la firma deţinută de familia sa. Tatăl său a fost consilier local din partea PSD în perioada când Primăria era condusă de Radu Mazăre, iar pentru câteva luni a fost viceprimar al municipiului Constanţa, în perioada în care Decebal Făgădău devenise primar interimar.

Mircea Dobre este în prezent preşedintele organizaţiei judeţene a Pro România Constanţa şi candidatul formaţiunii la Primăria Constanţa.

Un alt fost social-democrat care candidează la Primăria Constanţa din partea unei alte formaţiuni politice este Horia Constantinescu. El a candidat în 2016 la Primăria Costineşti din partea PSD, dar a pierdut alegerile. Un an mai târziu era numit comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean al Protecţiei Consumatorilor  Constanţa. În această calitate a avut acţiuni prin care a închis numeroase localuri din Constanţa şi de pe litoral, unde fuseseră găsite multe nereguli. Unele dintre aceste controale s-au lăsat cu scandal, Horia Constantinescu fiind chiar agresat la un moment dat de cei împotriva cărora luase măsuri, fiind nevoie şi de intervenţia poliţiştilor în anumite situaţii.

În luna august a anului trecut el era numit preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,  funcţie pe care o va ocupa până la finalul lunii noiembrie 2019, revenind astfel la conducerea Comisariatului de la Constanţa.

La începutul lunii martie 2020 el şi-a anunţat candidatura la Primăria Constanţa ca independent, spunând atunci care sunt modelele sale politice şi mentorii săi în acest domeniu: Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu şi Valeriu Stoica.

Între timp, Horia Constantinescu a intrat în Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberale) şi este candidatul acestei formaţiuni la Primăria Constanţa.

Un fost prefect, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean candidează la Primăria Constanţa din partea PMP. Claudiu Palaz se află pentru a treia oară în această postură. Prima oară a candidat în anul 2012 din partea UNPR la Primăria Constanţa, clasându-se pe locul 3. În 2016 a candidat din nou, de această dată din partea PMP aşa cum se va întâmpla şi la aceste alegeri. Claudiu Palaz a fost prefect al judeţului Constanţa în timpul guvernării PDL, în perioada octombrie 2009 – aprilie 2012. Înainte de a ocupa această funcţie el a fost secretar general în cadrul Prefecturii Constanţa între 2001 şi 2006 şi subprefect din anul 2006.

În 2016 el a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, condus de social-democratul Marius Horia Ţuţuianu. De asemenea, în Consiliul Local cei trei consilieri PMP au sprijinit de cele mai multe ori proiectele PSD, asigurând astfel majoritatea pentru social-democraţi. Claudiu Palaz este şi preşedintele organizaţiei judeţene a PMP Constanţa.

Partidul Ecologist Român merge în cursa pentru Primăria Constanţa cu Corina Martin. Ea a devenit cunoscută după ce a înfiinţat în 2007 şi a condus timp de mai mulţi ani Asociaţia Litoral-Delta Dunării, fiind şi membru al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Asociaţia s-a ocupat de promovarea litoralului, iar Corina Martin prin organizarea de diverse evenimente precum concerte, evenimente aviatice sau auto, şi-a propus să aducă mai mulţi turişti pe litoral, atât români, cât şi strâini. Relaţia sa cu hotelierii avea să se deterioreze, aceştia acuzând-o la un moment dat că Asociaţia Litoral – Delta Dunării s-a îndepărtat de la obiectivele pentru care a fost creată şi că ar promova doar interesele de imagine ale Corinei Martin. În 2017, la zece ani după ce devenise preşedintele Asociaţiei, Corina Martin este înlocuită de la conducerea acesteia.

Ea va continua să activeze în domeniul turismului în cadrul Federaţiei Agenţiilor de Promovare Turistică, pe care a condus-o, renunţând la funcţie odată cu intrarea în cursa electorală din partea Partidului Ecologist Român.

Un fost senator din partea PP-DD candidează ca independent la Primăria Constanţa, Marian Vasiliev a fost doi ani jurnalist la cotidianul Telegraf, între 1992 şi 1994, iar în 1996 devine, la 26 de ani, primar al oraşului Basarabi, actual Murfatlar. În 2000 conduce pentru câteva luni Filiala Constanţa a Crucii Roşii. În 2012 este ales senator din partea PP-DD.

O fostă colegă a lui Marian Vasiliev în cadrul PP-DD candidează, de asemenea, la Primăria Constanţa. Nicoleta Ploscaru a intrat în această cursă tot ca indepedent. Ea a candidat în 2012 din partea PP-DD pentru un loc în Camera Deputaţilor dar nu a reuşit să-l obţină. Ea a avut şi probleme cu legea, fiind condamnată în primă instanţă la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la furt şi instigare la mărturie mincinoasă, fiind achitată la apel.

Pentru Primăria Constanţa mai candidează consilierul local indepedennt George Andrei Popescu, tot în calitate de independent, fostul arbitru de fotbal, în prezent om de afaceri, Constantin Frăţilă, din partea Ligii Organizate a Regiunilor Drepte – LORD şi Anton Traian Antoniadis din partea Uniunii Elene.

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa lupta se va da între trei candidaţi.

- Partidul Social Democrat l-a aruncat în bătălia electorală chiar pe preşedintele organizaţiei judeţene, Felix Stroe.

În perioada 1978 – 1991 el a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 şi până în anul 2000 a desfăşurat activităţi în domeniul privat, fiind acţionar sau asociat şi administrator la societăţi comerciale din domenii ca turism, comerţ, producţie industrială, industrie alimentară şi prestări de servicii.

Între 2000 – 2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanţa, în timpul primului mandat de primar al lui Radu Mazăre, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.Începând din aprilie 2003 până în prezent, el conduce Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa.

Din vara lui 2015, Felix Stroe ocupă funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. El a fost ales după ce fostul lider al social-democraţilor constănţeni, Radu Mazăre, a demisionat din funcţie şi din partid.

Iniţial, PSD a anunţat că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, urma să fie candidatul formaţiunii politice la această funcţie, de altfel, acesta amplasa panouri în perioada prelectorală, dar în cele din urmă Felix Stroe a fost desemnat de conducerea formaţiunii să intre în cursă.

- Partidul Naţional Liberal l-a desemnat să candideze pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa pe fostul parlamentar Mihai Lupu. El a fost ales prima oară deputat în 2008 din partea PNL, iar în 2012 din partea USL. În 2016 nu a mai candidat după ce fosta conducere a organizaţiei judeţene a decis să pună oameni noi pe listele pentru Parlament.

Mihai Lupu a lucrat ca economist la SC Petromidia SA între 1985-2002, între 2004-2005 a fost director comercial la SC TSP Ecoterm Năvodari, iar apoi a ocupat funcţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la SC Oil Terminal SA Constanţa între 2005-decembrie 2008.

Mihai Lupu a fost între 1991 şi 1997 a fost vicepreşedinte al Partidului Alianţa Civică, organizaţia judeţeană Constanţa. Din 1997 este membru PNL, atunci fiind numit şi preşedintele organizaţiei Năvodari şi a fost şi vicepreşedinte al PNL Constanţa.

- Candidatul Alianţei USR-Plus la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa este Remus Negoi. El lucrează în domeniul privat de mai bine de 20 de ani şi a intrat în politică în urmă cu patru ani, în USR. Remus Negoi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Ovidius din Constanţa, specializarea Turism-Servicii şi a terminat un doctorat în economie la Facultatea de Comerţ a Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Remus Negoi este şi preşedintele organizaţiei judeţene a USR Constanţa.

- Pro România l-a desemnat pe Răzvan Filipescu, să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, acesta fiind fostul şef al Autorităţii Naţionale pentru Turism în timpul Guvernului Ponta. Până la a ocupa acea funcţie, Răzvan Filipescu a lucrat la SAPARD, la Banca Transilvania şi a fost administrator la o societate în domeniul turismului. El a fost şeful Autorităţii Naţionale pentru Turism din primăvara lui 2013 şi până în toamna lui 2014.

Alţi candidaţi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa sunt: profesoara Florentina Ioana Reşit din partea PMP, Daniel Constantin Moraru de la Partidul Ecologist Român, Gheorghe Haleţ de la Liga Organizată a Regiunilor Drepte – LORD, fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2019, Ninel Peia din partea Partidului Neamul Românesc, Dumitru Viorel Focşa din partea AUR, fostul preşedine al organizaţiei municipale a PNL, George Muhscină, ca independent.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.