Partidele politice ce au obţinut cel puţin 3% din numărul total de voturi dat la alegerile locale vor putea să ceară Autorităţii Electorale Permanente rambursarea cheltuielilor făcute în campanie, însă eventualele ilegalităţi le vor putea aduce şi amenzi consistente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, respectiv între 6 iunie şi 21 iunie, mandatarii financiari ai partidelor sunt obligaţi să depună la AEP raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor din campanie, declaraţia privind cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, numărul de materiale de propagandă folosite în campanie şi declaraţia privind respectarea plafoanelor maximale pentru cheltuielile electorale. 

Aceste rapoarte se vor publica de către Autoritatea Electorală Permanentă, în Monitorul Oficial, în termen de 60 de zile de la publicarea rezultatului alegerilor. 

Partidele politice, alianţele şi organizaţiile minorităţilor naţionale care au obţinut cel puţin 3% din totalul voturilor exprimate pentru toate consiliile locale şi de sector, consilii judeţene, CGMB, precum şi toate candidaturile la funcţiile de primar, respectiv primar general, au dreptul la rambursarea cheltuielilor din campanie. 

Cererea de rambursare a cheltuielilor trebuie depusă de mandatarul financiar până în data de 6 iulie, orice întârziere ducând la imposibilitatea recuperării acestor cheltuieli. 

Sumele de bani sunt transferate de AEP, prin ordin de plată, către partidul politic sau alianţă, în conturile bancare indicate în cererea de rambursare. 

Legislaţia electorală vine şi cu sancţiuni.  Astfel, nedeschiderea până la data de 6 mai a contului bancar de către competitorul electoral pentru campanie se va sancţiona cu amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei. 

Aceeaşi amendă vor risca persoanele care vor vira contribuţii pentru campanie şi care nu sunt candidaţi sau mandatari financiari. În plus, sumele virate vor fi confiscate. 

Finanţarea campaniei unui partid de către o autoritate publică se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 25.000 de lei şi confiscarea sumelor, aceeaşi amendă riscând şi competitorii electorali care utilizează materiale de propagandă interzise de lege. 

Amenzile pentru depăşirea limitelor maxime ale cheltuielilor electorale poate aduce amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei, şi confiscarea sumelor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.