ALDE, Pro România şi UDMR au depus proiectul de lege care prevede anularea amenzilor aplicate în baza ordonanţelor militare. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că ”este o lege care va permite justiţiei să funcţioneze şi să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am promis, ne-am ţinut de cuvânt! Am depus, alături de Pro România şi UDMR, proiectul de lege care prevede anularea amenzilor date de către autorităţi în baza ordonanţelor militare”, a scris, marţi, pe Afcebook, Căşin Popescu Tăriceanu.

Acestaa făcut câteva ”precizări pentru toţi «binevoitori»:

”1) Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii şi liniştii publice
2) Nu este un proiect care să ne facă pe cei care am respectat legea să ne simţim nedreptăţiţi.


3) Nu urmărim să descurajăm poliţia să-şi facă datoria”, a mai scris Tăriceanu.

Acesta a afirmat că legea ”va permite justiţiei să funcţioneze şi să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare.

”La momentul actual, România se confruntă cu o situaţie dificilă. Epidemia de coronavirus ne testează pe toţi. Starea de urgenţă nu trebuie să fie sinonimă manifestării unilaterale sau discreţionare a unei puteri în statul de drept şi democratic. (...) În această perioadă, conform cifrelor furnizate de autorităţi, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă. Cuantumul amenzilor din România cu siguranţă ne situează pe locul întâi între ţările Uniunii Europene”, se arată în ecpunerea de motive a proiectului de lege.

În document, se face referire la declararea neconstituţională a acestora amenzi.

”În contextul actual, suntem în situaţia în care cei peste 300.000 de români, care au fost sancţionaţi contravenţional în baza OUG nr. 1/1999, se pot adresa instanţelor de judecată pentru anularea amenzilor. O asemenea situaţie ar duce la blocarea totală a sistemului de justiţie, iar în contextul de sănătate publică în care ne aflăm, persoanele vizate de decizia CCR se pot expune unei răspândiri a virusului COVID-19. Pentru a evita blocaje în sistemul de justiţie, dar şi pentru a limita pericolul de răspândire a virusului COVID-19 în această perioadă, am decis să înaintăm prezenta propunere legislativă care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă, cu excepţia sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru încălcarea măsurii de izolare la domiciliu şi carantină, dar şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice”, se mai arată în docment.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.