ALDE a lansat în dezbatere publică strategia politică pentru comunităţile de romi, care prevede, printre altele, dezvoltarea de oportunităţi economice şi crearea de locuri de muncă sau participarea romilor în alegeri pe locuri eligibile, a anunţat fostul secretar de stat pe problemele romilor şi preşedinte al Departamentului ALDE pentru minorităţi naţionale, Dana Varga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, ALDE lansează strategia politică liberală pentru comunităţile de romi. E o strategie în dezbatere publică, deschisă pentru idei, pentru a ne asuma politic şi pentru a găsi soluţii şi politici publice pentru comunităţile defavorizate. În ultimii zece ani s-a dovedit că în România nu numai comunităţile de romi, dar, în general comunităţile defavorizate, în loc să scadă numărul de asistaţi sociali, a crescut”, a spus Dana Varga, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ALDE. 

Ea a mai menţionat că, în ceea ce priveşte programele destinate romilor finanţate din fondurile europene, acestea sunt în dezbatere publică.

”Fondurile europene, chiar dacă există un punct de contact pentru romi, nu au reuşit încă să elaboreze ghidul pentru comunităţile de romi. Este încă în dezbatere publică, ceea ce pe mine mă îngrijorează. (...) Actualul guvern nu a reuşit să îşi asume cu prioritate şi problema romilor”, a mai spus fostul consilier de stat pe problemele romilor.

Varga a mai precizat că în perioada următoare vor avea loc dezbateri, atât în Bucureşti cât şi în ţară, privind această strategie politică, urmând ca la finalul acestora principalele teme să fie transpuse în proiecte de legi care vor fi depuse la Parlament şi asumate de ALDE.

Printre principalele puncte din strategia lansată de ALDE se numără: recunoaşterea istoriei romilor ca parte din istoria României, introducerea în manualele de istorie a datelor istorice care vorbesc despre robia romilor în spaţiul românesc, recunoaşterea de către statul român a Holocaustului, dezvoltarea de oportunităţi economice şi crearea de locuri de muncă, combaterea atitudinilor discriminatorii împotriva romilor pe piaţa muncii şi creşterea receptivităţii angajatorilor de a oferi locuri de muncă romilor, înfiinţarea de şcoli profesionale de arte şi meserii tradiţionale rome şi reprezentarea comunităţilor de romi în viaţa politică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.