Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că raportul final al Misiunii Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR) a relevat faptul că alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020 au fost organizate profesionist, în ciuda provocărilor generate de pandemia de COVID-19, iar libertăţile fundamentale au fost respectate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul complet poate fi accesat AICI

„Documentul arată, totodată, că în secţiile de votare vizitate de către membrii Misiunii, procedurile au fost respectate, iar votarea s-a desfăşurat, în general, într-o manieră calmă şi ordonată. Raportul specificӑ, de asemenea, cӑ administraţia electorală a respectat termenele legale şi a gestionat eficient aspectele tehnice ale alegerilor şi a subliniat transparenţa şi celeritatea de care a dat dovadӑ pe tot parcursul organizӑrii alegerilor parlamentare. Un alt element consemnat de către membrii Misiunii face referire la desfăşurarea, într-o manieră competentӑ, a campaniei de informare a alegătorilor, context în care au fost elaborate şi diseminate, în special în mediul online, mai multe tipuri de materiale care au vizat audienţe diferite şi care au ilustrat procedurile de vot. Totodată, raportul remarcă şi elaborarea materialelor de informare în limba maghiară, iar spoturile de informare a alegătorilor realizate de AEP au fost difuzate constant ȋn mass-media”, a transmis AEP marţi, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, a fost evidenţiată promptitudinea AEP în transmiterea notificărilor către alegătorii ale căror plicuri nu au ajuns la timp, astfel încât aceştia să se îndrepte spre o secţie de votare pentru a-şi exercita dreptul la vot.

„În mod pozitiv, Raportul subliniazӑ cӑ administraţia electoralӑ a oferit alegătorilor posibilitatea de a solicita o urnă mobilă, motivat, pînă la data de 4 decembrie, fie personal, fie electronic. Astfel, deciziile au simplificat cerinţele şi au îmbunătăţit accesul alegătorilor la această procedură. Misiunea OSCE/ODIHR şi-a exprimat încrederea în acurateţea Registrului Electoral gestionat de AEP, aspect remarcat în Raportul de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020. Raportul relevӑ în continuare faptul cӑ accesul la informaţii şi dreptul de a observa procesul electoral au fost respectate întocmai, AEP acreditând 40 de organizaţii ale societăţii civile, 3 organizaţii internaţionale şi 9 misiuni diplomatice la alegerile parlamentare din anul 2020”, mai precizează sursa menţionată.

AEP a mulţumit OSCE/ODIHR pentru reflectarea obiectivă a modului de desfăşurare a alegerilor parlamentare din anul 2020, acestea având loc într-un context complicat, ale cărui provocări au putut fi depăşite prin eforturile comune ale Autorităţii Electorale Permanente şi ale celorlalte instituţii implicate în organizarea alegerilor, precum Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Naţional de Statistică şi instituţiile prefectului.

„Ne manifestăm încrederea în sprijinul Parlamentului şi al partenerilor noştri pentru preluarea şi transpunerea recomandărilor OSCE/ODIHR, astfel încât, împreună, să continuăm consolidarea rezilienţei şi integrităţii sistemului electoral românesc, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.