Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) explică, într-un răspuns transmis News.ro, de ce din cele 41.003 cereri pentru votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale au fost acceptate doar 35.917, afirmând că, în cazul a peste 2000 lipseau documente, pentru alte peste 2.000 nu a fost confirmat faptul că adresa de mail era validă,170 au fost retrase de iniţiator, iar aproape 800 au fost cereri multiple.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înregistrarea s-a realizat prin înscrierea într-un formular online a numelui şi prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau de reşedinţă, a adresei de e-mail, a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, a copiei scanate sau a fotografiei actului de identitate şi a copiei scanate sau a fotografiei documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Până la încheierea perioadei de înscriere, şi anume 15 septembrie 2019, au fost înregistrate 41,003 cereri depuse, dintre care 35.917 cereri au fost aprobate, îndeplinind toate condiţiile legale”, precizează AEP, care explică astfel de ce a anunţat că a comandat 71.834 de seturi pentru votul prin corespondenţă la cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, deşi singura cifră oficială la acel moment era cea de 41.003 alegători înscrişi pentru acest mod de a vota.

Din cele 5.086 de cereri depuse care nu au fost aprobate, 2060 nu au îndeplinit toate condiţiile legate de prezentarea documentelor necesare:  lipsa actului de identitate valabil eliberat de statul român, documente de identitate expirate, lipsa documentului de şedere sau prezentarea unui document de şedere neconform prevederilor legale, afirmă AEP în răspunsul transmis News.ro. 

Pentru 2.071 de cereri nu a fost confirmat faptul că adresa de mail este validă. confirmarea putând fi realizată prin accesarea linkului primit la adresa electronică furnizată de alegător.

Alte 173 de cereri au fost anulate de către cei care le-au depus, iar în 782 de cazuri au fost înregistrate cereri multiple depuse de acelaşi alegător, situaţie în care a rămas valabilă ultima cerere depusă.

Conform rezultatelor finale ale turului întâi al alegerilor prezidenţiale, 25.319 români au votat prin corespondenţă. Alegătorii care au votat prin corespondenţă au putut verifica online, pe site-ul votstrainatate.ro, dacă plicurile cu votul lor au ajuns la destinaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.