Autoritatea Electorală Permanentă a informat, marţi, că nu există prevederi legale care să interzică partidelor să-şi facă promovare politică în afara perioadei de campanie electorală, prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AEP precizează că Legea alegerilor locale reglementează doar desfăşurarea campaniei electorale, publicitatea electorală din afara campaniei nefiind reglementată decât de legislaţia din domeniul publicităţii.

Precizarea este făcută ”ca urmare a numeroaselor sesizări venite pe adresa Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi a informaţiilor vehiculate în presă prin care sunt reclamate încălcări ale legislaţiei electorale de către partide politice şi potenţiali candidaţi independenţi, prin afişarea, pe spaţiul public, a unor materiale de propagandă”.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale începe pe 6 mai 2016, campaniile de promovare a partidelor şi candidaţilor prin bannere şi alte materiale publicitare trebuie să respecte Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, iar responsabilitatea pentru amplasarea lor în spaţiul public revine doar autorităţilor locale.

”Autorităţile administraţiei publice locale sunt singurele în măsură să răspundă sesizărilor privind amplasarea materialelor de publicitate politică pe spaţiul public. AEP verifică strict legalitatea surselor de finanţare pentru activităţile de publicitate politică, conform atribuţiilor prevăzute de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul Autorităţii Electorale Permanente.

Până acum, AEP a soluţionat 50 de sesizări formulate pe persoane fizice împotriva partidelor politice şi 63 de autosesizări.

”În cazurile menţionate, au fost verificate avizele de amplasare însoţite de anexe, cererile pentru emiterea avizelor de amplasare, contractele privind producţia bannerelor, prismelor, flayerelor, facturile fiscale, extrasele de cont, ordinele de plată şi jurnalele de bancă şi s-a constatat că respectivele partide politice au repectat prevederile legale în materia finanţării”, precizează AEP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.