Autoritatea Electorală Permanentă transmite că a "certificat spre neschimbare" aplicaţiile informatice pentru centralizarea rezultatelor votului din 11 decembrie şi le-a pus la dispoziţia Biroului Electoral Central, dar şi a competitorilor electorali, care pot face propriile evaluări asupra funcţionării lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a certificat spre neschimbare şi a pus la dispoziţia Biroului Electoral Central şi a competitorilor electorali aplicaţiile informatice pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016", informează AEP.

Aplicaţiile informatice folosite în alegeri au provocat dispute, după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat deranjat că acestea nu sunt puse la dispoziţia partidelor. Liderul social-democrat a adresat şi o scrisoare Biroului Electoral Central, în care a cerut explicaţii cu privire la această situaţie. BEC  răspuns că legea dă această posibilitate competitorilor, de a intra în posesia softurilor, însă doar după ce ele sunt certificate de către AEP.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Astfel, Dragnea a cerut ca BEC să dispună către AEP să pună la dispoziţia tuturor competitorilor electorali toate aplicaţiile informatice utilizate de birourile electorale pentru procesarea şi centralizarea rezultatelor votării înregistrate în procesele verbale din secţiile de votare. În răspunsul său, Biroul Electoral Central arată că aplicaţiile sunt cerfificate cu zece zile înainte de alegeri, moment în care competitorii le pot solicita în scris, aşa cum prevede legea.

"În contextul prevederilor legale menţionate, după certificarea spre neschimbare a aplicaţiei informatice pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, AEP va pune la dispoziţia membrilor BEC această aplicaţie, inclusiv codul sursă, pe suport electronic", se arată în răspuns, care precizează că AEP are instrucţiuni legale de a le pune şi la dispoziţia partidelor: ”Menţionăm că, la cererea scrisă a altor partide politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale înscrise în competiţia electorală, aplicaţia informatică poate fi pusă la dispoziţia acestora de către AEP”.

Biroul Electoral Central a avut însă nelămuriri cu privire la solicitarea PSD ca "fiecare partid politic să poată desemna un expert tehnic care să asiste la centralizarea rezultatelor electorale şi care să poată verifica faptul că softul utilizat în acest sens nu a fost viciat din punct de vedere informatic".

"Pentru a formula un răspuns cu privire la aspectele solicitate la pct. 4 din adresa dumneavoastră, vă rugăm să precizaţi care este modalitatea tehnică de verificare, de către expertul tehnic, a softului privind centralizarea rezultatelor votării, în timpul derulării acestei proceduri", se arată în răspuns.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus acum două săptămâni, la România TV, că schimbările de la MAI şi de la AEP din ultima perioadă îi provoacă "suspiciuni", astfel încât a cerut BEC să pună la dispoziţia partidului aplicaţiile folosite pentru alegeri de către Autoritatea Electorală Permanentă, fiind de părere că liberalii ar încerca să fraudeze scrutinul.

Liviu Dragnea a declarat, la România TV, că are "suspiciuni" cu privire la schimbările de la MAI din ultime perioadă, precum şi ancheta DNA de la AEP.

"Sunt două instituţii cheie în organizarea alegerilor din România: MAI şi AEP. Ministerul de Interne a suferit transformări majore, cum-necum, de la începutul anului Dacian Cioloş a avut ţintă ca de acolo să plece Petre Tobă. (...) Acum MAI este condus de apropiatul lui Dacian Cioloş. Tulburări majore în MAI şi în serviciul secret al ministerului. (...) AEP a rămas fără conducător. AEP este cea care după alegeri centralizează voturile şi repartizează mandate, pe baza unui soft la care noi deocamdată nu avem acces", a spus el.

Din acest motiv, Dragnea afirmă că a solicitat ca BEC să pună la dispoziţia partidului său aplicaţiile informatice folosite pentru distribuirea mandatelor, afirmând că nu este în regulă ca formaţiunile politice să nu aibă acces la ele în aceste condiţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.