Deputata PNL Adriana Săftoiu afirmă că nu este nevoie de de nicio demisie pentru a nu mai primi pensie specială, procedura fiind - dacă o ceri, o primeşti, dacă nu o ceri, nu o primeşti. Ea precizează că aceste demisii anunţate de mai mulţi parlamentari dau bine ca imagine, însă îi este greu să creadă că actualul Parlament se va întruni în ultimele două zile din această legislatură ca să le valideze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ca imagine poate să dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primeşti pensia specială. Ca să o primesti trebuie să o ceri. Nu o ceri, nu o primeşti. E un act de voinţă, nimeni nu te obligă să o primeşti. Plus că demisii date in ultimele zile de mandat sunt aproape inutile. Ca să înceteze mandatul nu e suficient să îţi dai demisia, trebuie ca Parlamentul să le valideze şi e destul de greu să mai cred că se va întruni Parlamentul actual în ultimele două zile din această legislatură ca să valideze niste demisii. Şi o spun în cunostinţă de cauză, dându-mi demisia din Parlament în 2012 cu un an înainte să imi termin mandatul, adică să fie timp să valideze încetarea mandatului”, a scris Adriana Săftoiu marţi pe Facebook. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

Marcel Ciolacu a anunţat luni că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu benefica de pensie specială. Liderul PSD a precizat că Guvernul Orban a ratat în acest an ocazia să emită o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, lucru care ar fi făcut să fie economisite câteva miliarde de lei, banii ce ar fi putut fi folosiţi în lupta cu pandemia de coronavirus sau pentru a pregăti şcolile astfel încât să elevii să poată continua procesul educaţional.

Şi liderul deputaţilor PNL Florin Roman solicită dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului PNL care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, spunând că această iniţiativă legislativă este blocată de PSD. „Solicităm tuturor partidelor să susţină solicitarea PNL şi să dăm un vot în comisia de statut şi în plen pentru proiectul de lege care abrogă capitolul XI”, afirmă Roman.
 
De asemenea, preşedintele USR Dan Barna a anunţat că toţi parlamentarii formaţiunii politice pe care o conduce vor demisiona din funcţie pentru a nu beneficia de pensii speciale. El a precizat că o condiţie pentru participarea la viitoarea guvernare o reprezintă abrogarea prevederilor privind pensiile speciale.
 
Preşedintele PMP Eugen Tomac a transmis o scrisoare deschisă către liderul PSD Marcel Ciolacu, preşedintele PNL Ludovic Orban, liderul USR Dan Barna şi cel al Pro România Victor Ponta în care solicită adoptarea proiectului de lege al partidului privind eliminarea pensiilor pentru parlamentari şi primari şi iniţiativa care prevede reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Ambele proiecte sunt la Camera Deputaţilor, for decizional.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.