Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, s-a aflat, vineri, într-o vizită de lucru în Suceava, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale din judeţ şi a verificat stadiul lucrărilor la trei obiective de investiţii finanţate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Dezvoltării, clădirea Palatului Administrativdin Suceava se află în proces de consolidare, restaurare, reabilitare şi dotare, ca urmare a incendiului din martie 2021, când a fost distrusă aproape în întregime, fiind afectată structura de rezistenţă a corpurilor de clădire, în principal la nivelul etajelor superioare şi al acoperişului.

Edificiul este situat în zona istorică a oraşului şi găzduia Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava.

”Prin proiectul de reabilitare se urmăreşte menţinerea rezistenţei elementelor structurale actuale şi îmbunătăţirea protecţiei seismice, păstrându-se caracteristicile arhitecturale ale construcţiei, aflată pe lista monumentelor istorice. Valoarea totală avizată a investiţiei este de 96.013.002,54 de lei, iar durata contractuală de realizare este de 22 de luni, dintre care 4 luni sunt dedicate activităţii de proiectare”, au transmis oficialii ministerului.

Potrivit acestora, şi ansamblul de clădiri ale Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava" este în curs de consolidare şi reabilitare, în vederea optimizării facilităţilor funcţionale. Intervenţiile vizează Biserica Sfântul Gheorghe, reşedinţa arhiepiscopală, chiliile, paraclisul şi biserica veche.

”Ansamblul incintă al mănăstirii este monument UNESCO şi, totodată, înscris pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. Lucrările au o valoare avizată de peste 100 de milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 42 de luni, 6 luni fiind dedicate activităţii de proiectare”, a mai transmis Ministerul Dezvoltării.

Ministrul Adrian Veştea a transmis că este susţinut, astfel, patrimoniul naţional.

"Prin astfel de investiţii, susţinem conservarea patrimoniului istoric şi cultural, atât pentru noi, cât şi pentru generaţiilor viitoare. Le-am solicitat constructorilor să se asigure că toate lucrările respectă caracteristicile patrimoniului şi se încadrează în termenele contractuale", a precizat ministrul Dezvoltării.

În municipiul Suceava, Ministerul Dezvoltării, prin CNI, finanţează şi construirea unei săli polivalente cu 5.000 de locuri, pe un regim de înălţime D+P+2E (demisol+parter+ 2 etaje) şi o suprafaţă desfăşurată de 28.053 mp, care va încorpora spaţii necesare pentru desfăşurarea activităţii specifice sălii polivalente şi conexe acesteia. Investiţia este de 185.262.660,23 de lei, termenul estimat de finalizare fiind luna iulie a anului viitor.

"Prin realizarea acestui obiectiv, contribuim la dezvoltarea infrastructurii culturale şi sportive din judeţul Suceava şi le asigurăm tuturor cetăţenilor acces la evenimente de calitate", a subliniat ministrul Adrian Veştea.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.