Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, că a doua zi după votul la referendum şi la europarlamentare, spaţiul politic românesc s-a schimbat şi că românii au votat contra acelui atac nemernic, PSD-ist, asupra Justiţiei. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, după semnarea Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, că orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică. Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, joi, la Cotroceni, că România trebuie să fie un stat de drept, un stat în care justiţia să funcţioneze independent şi să fie o putere respectată şi că acordul politic naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi Fără penali în funcţii publice. Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, joi, la Cotroceni, că a semnat Acordul politic naţional pentru că principiile din acesta sunt corecte şi sunt spre binele nostru ca societate. "Sper că toţi politicienii vor înţelege în mod corect mesajul pe care l-au transmis românii pe 26 mai", a declarat liderul PMP Eugen Tomac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Tomac: Sper că toţi politicienii vor înţelege în mod corect mesajul pe care l-au transmis românii pe 26 mai
CITEȘTE ȘI Ponta: Am semnat pactul pentru că principiile din acesta sunt corecte şi sunt spre binele nostru ca societate
CITEȘTE ȘI Orban: Orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică. Acest pact naţional trebuie să fie asumat de orice formaţiune politică şi de orice om politic care îşi iubeşte ţara
Barna: Acordul politic naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi Fără penali în funcţii publice
CITEȘTE ȘI Barna: Acordul politic naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi Fără penali în funcţii publice

”Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare, la termen, şi formaţiunile dumneavoastră au obţinut rezultate frumoase. Vă felicit pentru acestea! În paralel cu alegerile europarlamentare, am convocat un referendum naţional. Am convocat un referendum naţional, fiindcă mi s-a părut că poporul trebuie să-şi exprime suveranitatea şi trebuie să dea un răspuns ferm şi clar unei guvernări eşuate şi atacului neîncetat asupra justiţiei, care s-a desfăşurat fără întrerupere din decembrie 2016 până pe 27 mai. La alegerile europarlamentare formaţiunile pro-europene au primit voturi multe şi au avut rezultate bune, foarte bune, iar formaţiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formaţiunile care constant au atacat independenţa justiţiei, formaţiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD şi ALDE, au fost drastic sancţionate de electorat, şi pe bună dreptate”, a declarat preşedintele..

El a remarcat că, a doua zi după referendum, aparent  lucrurile păreau că s-au schimbat

”Românii au votat pentru România Europeană. A fost clar un vot pro-european. Românii au votat contra acelui atac nemernic pesedist asupra justiţiei. Românii au votat contra unei guvernări lamentabile. Şi atunci, după consultările cu partidele parlamentare, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare partidelor parlamentare, un acord naţional pentru consolidarea parcursului european”, a rememorat preşedintele anunţând că au răspuns direct, clar, deschis «DA, semnăm» Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România, Partidul PRO România şi Partidul Mişcarea Populară. 

”Nu a anunţat, cel puţin, pe mine nu m-a anunţat că este interesat PSD, PSD care aparent din 27 mai se schimbase. Dar nu este aşa. PSD nu s-a schimbat. PSD nu se schimbă. PSD a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg. Dar a rămas doar cu aparenţa schimbării. PSD urmăreşte în continuare aceleaşi obiective şi răspunsul lor, pe care mi l-au dat, prin media, a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole în acest Acord. PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult şi nu se dezvoltă nici acum mai mult”, a precizat Iohannis, subliniind că ”aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenţei pesediste, împotriva infatuării pesediste, împotriva atacului la justiţie, împotriva atacului la economia naţională, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lungă”.

”Urmează încă trei ocazii valoroase pentru români de a da lecţii PSD-ului, fiindcă PSD nu a înţeles, a simulat. Urmează alegerile prezidenţiale, urmează alegerile locale, şi urmează alegerile parlamentare”, a continuat preşedintele.

El a apreciat că trebuie schimbate procedurile, trebuie îmbunătăţită legislaţia şi trebuie abandonat acest discurs împotriva diasporei.

”Trebuie să revenim la o normalitate românească, o normalitate europeană, democratică, care se bazează pe respectarea valorilor europene, pe respectarea statului de drept. Toate aceste lucruri trebuie realizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru a face aceste modificări este clar nevoie de un altfel de Parlament şi dacă acum doi ani şi jumătate lucrurile au ajuns acolo unde au ajuns fiindcă nu s-a prea văzut o alternativă, iată acum paradigma se schimbă, se construieşte o alternativă, lucrăm la ea. Mulţi dintre cei care lucrează împreună cu mine la o alternativă serioasă, pro-europeană, sunt în această sală, românii pot avea încredere şi pentru asta trebuie să meargă la vot, iar politicienii să dovedească că au căpătat mai multă înţelepciune decât am avut cu toţii înainte de aceste alegeri”, a declarat Klaus Iohannis.

El a âinut să adauge că este posibil ca pe parcurs şi alţii să revină la gânduri mai bune şi să vrea să semneze acordul.

”Vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună”, a încheiat Iohannis.

”La invitaţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, joi, 13 iunie a.c., la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, la care vor participa preşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Ludovic Orban, preşedintele Uniunii Salvaţi România, domnul Dan Barna, preşedintele PRO România, domnul Victor Ponta, şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, domnul Eugen Tomac”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul.

Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că pactul propus partidelor de preşedintele Iohannis reprezintă o deturnare a sensului referendumului, este o şmecherie, o capcană, prin care Klaus Iohannis vrea să îşi asigure realegerea în funcţia de preşedinte.

„Reprezintă o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca să ne aducă la cunoştinţă intenţia de a propune un astfel de pact, pentru că, trebuie să remarc că după cinci ani de zile în care preşedintele nu a făcut decât să semene dezbinare, nu a făcut niciun proiect consistent pentru România, acum, cu acest pact vrea să încerce o mişcare prin care desigur să folosească acest instrument pentru realegerea lui ca preşedinte. Dacă m-am uitat bine şi am înţeles bine, parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliţie, ALDE plus PSD, să-l susţinem la alegerile prezidenţiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm domnului Iohannis posibilitatea să fie şi arbitru, şi jucător, să aibă şi membrii echipei, şi mingea. Nu se poate. E mult prea mult. Fiecare cred că trebuie să-şi vadă rolul şi prerogativele pe care le are în baza Constituţiei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a declarat că PSD nu cade în capcana preşedintelui Klaus Iohannis. De asemenea, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că vrea să pună rezultatele referendumului intr-un document care sa fie negociat de partide.

”Voinţa romanilor nu este negociabila. PSD va transpune rezultatul referendumului în legislaţie şi nu va tergiversa rezultatul din 26 Mai, aşa cum face preşedintele”, a afirmat Fifor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.