Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a semnat, marţi, în India, ”Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii India de cooperare în domeniul apărării”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, efectuează, în perioada 27-31 martie, o vizită oficială în Republica India, la invitaţia secretarului de stat pentru apărare din Ministerul indian al Apărării, Giridhar Aramane. Cu acest prilej, a fost semnat marţi, 28 martie, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii India de cooperare în domeniul apărării, document care oferă baza dezvoltării şi consolidării relaţiilor bilaterale, printr-o  cooperare extinsă în domeniul apărării. Este pentru prima dată în istoria relaţilor bilaterale dintre cele două ţări când se semnează un acord de cooperare în acest domeniu”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Simona Cojocaru a precizat că vizita la New Delhi ”este o dovadă a importanţei pe care România, stat membru NATO şi UE, o acordă regiunii Indo-Pacific şi relaţiei bilaterale cu India”.

”Suntem, desigur, conştienţi de importanţa strategică a acestei regiuni şi  împărtăşim acelaşi interes pentru o ordine internaţională bazată pe respectarea normelor de drept internaţional. Prin semnarea Acordului, cele două state îşi propun să  exploreze noi modalităţi de cooperare în domeniul militar, cu rezultate cuantificabile pentru ministerele noastre", a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

Potrivit MApN, în contextul semnării Acordului, secretarii de stat Simona Cojocaru şi Giridhar Aramane au condus o sesiune de consultări politico-militare, în cadrul căreia au fost abordate situaţia de securitate de la Marea Neagră şi din regiunea Indo-Pacifică, cooperarea în cadrul multilateral, respectiv perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale pe subiecte de interes precum schimbul de experienţă în apărarea cibernetică, instruire şi educaţie, comunicaţii şi informatică, medicina militară, cercetare ştiinţifică în domeniul politicii de apărare şi istoriei militare, precum şi în domeniul tehnico-militar.

”În cadrul discuţiilor cu secretarul de stat indian, oficialul român a evidenţiat impactul grav al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina asupra securităţii euroatlantice, cu efecte majore nu doar la nivel regional, ci şi internaţional. A expus măsurile pe care ţara noastră le-a întreprins pentru limitarea efectelor acestui război de agresiune, exemplificând prin sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni sau facilitarea exportului de cereale din Ucraina către pieţele globale. De asemenea, au fost abordate subiecte care au vizat, în principal, perspectivele relaţiilor de cooperare în context ONU sau al cooperării cu Uniunea Europeană”, a mai transmis MApN.

Potrivit instituţiei, oficialul român a transmis aprecierea pentru rolul pivotal pe care India îl asumă în asigurarea echilibrului la nivel regional si global, precum şi contribuţia sa majoră în misiunile ONU de menţinere a păcii, la nivel mondial.

Un moment important al vizitei a fost reprezentat de ceremonia depunerii de coroane la Memorialul Naţional de Război (National War Memorial), monument care onorează sacrificiul suprem al militarilor indieni căzuţi la datorie pentru patrie.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.