Ziua Independenţei, căderea comunismului şi 50 de ani de la aselenizare sunt cele trei momente marcante aniversate la recepţia care are loc joi seară la Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti. Ambasadorul Hans Klemm a ţinut un discurs în care a vorbit despre Parteneriatul Strategic SUA-România, despre angajamentul românilor faţă de democraţie şi statul de drept, demonstrat la alegerile din luna mai, şi despre rezultatele economice „puternice” ale ţării noastre. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit joi, în discursul rostit la Ambasada SUA, de Ziua Independenţei, despre Declaraţia de Independenţă, care conţine valorile de bază ale civilizaţiei occidentale conform cărora puterea acordată unui guvern nu aparţine unei persoane sau unui grup privilegiat, dar şi despre votul din 26 mai, când românii au respins populismul şi discursul anti-european şi anti-justiţie. Preşedintele şi-a început discursul spunând câteva fraze în limba engleză, după care a continuat în limba română. ”Veţi găsi mereu în România un aliat şi un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America şi Europa! Vă asigur că ţara mea şi eu personal păstrăm aceeaşi determinare pentru aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite! Urez La mulţi ani! Statelor Unite ale Americii! Happy 4th of July! Happy Independence Day!”, a spus Iohannis în finalul discursului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis a vorbit în discursul de la Ambasada SUA despre puterea acordată unui guvern, care nu aparţine unei persoane sau unui grup privilegiat, şi despre votul din 26 mai, când românii au respins populismul şi discursul anti-european şi anti-justiţie

La recepţie participă preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi principesa Margareta diplomaţi şi politicieni români.

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Adresându-se preşedintelui Iohannis, Klemm a spus că România este un aliat „model care începlineşte sau depăşeşte angajamentele asumate faţă de Alianţă investind în apărarea sa şi contribuind la securitatea regională şi globală”.

„Angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră. Iar rezultatele economice puternice ale României au transformat-o într-un magnet pentru investiţiile americane”.

El a amintit de întâlnirea dintre preşedinţii României şi Statelor Unite din urmă cu doi ani: „Aşa cum aţi discutat cu preşedintele Trump la Casa Albă, acum sprăm să extindem legăturile noastre în domenii strategice precum energia şi apărarea”.

Ambasadorul a transmis felicitări României din partea Washingtonului şi Bruxellesului pentru preşedinţia „de succes” a Consiliului Uniunii Europene.

Klemm a continuat: „Astăzi celebrăm, în primul rând, Independenţa Americii, declarată pe 4 iulie, în urmă cu 243 de ani. În al doilea rând, acum 30 de ani am fost martori la prăbuşirea comunismului şi căderea Cortinei de Fier într-o mare parte a Europei Centrale şi de Est. (...) Atunci am urat bun venit României în familia democraţiilor. În al treilea rând, sărbătorim 50 de ani de la aselenizare”.

El i-a prezentat pe cei doi invitaţi speciali ai serii: cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, care a fost al 103-lea om şi primul român care a călătorit în spaţiu, şi pe Anna Fisher, una dintre primele femei astronaut ale NASA.

Anna Fisher, Klaus Iohannis, Hans Klemm, Mari Kano Klemm, Dumitru Prunariu (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Anna Fisher, Klaus Iohannis, Hans Klemm, Mari Kano Klemm, Dumitru Prunariu (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

În curtea Ambasadei SUA sunt amenajate expoziţii ale companiilor Bell şi Motorola, care au jucat un rol important în programul spaţial al NASA, dar şi ale altor branduri americane. În plus, este prezentată o expoziţie comună organizată de Muzeul Naţional de Istorie şi Agenţia Spaţială Română, dar şi una a Institutului de Fizică Nucleară de la Măgurele.

Klemm a încheiat discursul: „Vă invit să comemorăm eroismul patrioţilor români care au murit pentru libertate pe străzile Timişoarei, ale Bucureştiului şi în alte oraşe din toată România, reamintindu-ne că dorinţa de libertate bate cu putere în inimile tuturor femeilor şi bărbaţilor”.

Recepţia a început cu muzică reprezentativă, un survol al avioanelor F16 din Statele Unite şi România, a fost prezentat drapelul Statelor Unite şi intonate imnurile României şi SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.