Vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, afirmă că Rusia a distrus, în ultimele săptămâni, peste 200.000 de tone de cereale ucrainene. ”Trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele”, arată el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”De când Rusia s-a retras din acordul cerealelor, în 17 iulie, forţele ruseşti au distrus peste 200.000 de tone de cereale ucrainene, 200.000 de tone fiind estimarea programului World Food. Asta înseamnă asigurarea hranei pentru cel puţin un milion de oameni”, a afirmat Oleksandr Kubrakov, vineri, la Galaţi, la finalul unei reuniuni la care au participat oficiali din România, Ucraina, Statele Unite, Comisia Europeană şi Republica Moldova, reuniune la care s-au discutat măsuri comune care se impun după retragerea unilaterală a Rusiei din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
 
Conform oficialului ucrainean, ”este imposibil de înlocuit cerealele ucrainene” pe piaţa mondială. Vicepremierul Ucrainei a subliniat că, de la retragerea Rusiei din acordul care permitea tranzitul grânelor ucrainene, preţul cerealelor la nivel mondial a crescut ”imediat” cu peste 8 procente. 
 
”În mod cert trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele. Mulţumesc partenerilor noştri europeni pentru programele de solidaritate care ne-au permis să exportăm în jur de 32 de milioane de tone de produse agricole anul trecut”, a adăugat viceprim-ministrul ucrainean, afirmând că speră ca exporturile de produse agricole să continue. 
 
El a arătat că Ucraina este interesată de posibilitatea de a organiza spaţii suplimentare în zona portului Constanţa şi a canalului Sulina pentru tranzitul vaselor ucrainene care transportă produse agricole, afirmând că Ucraina este deschisă ”oricăror opţiuni” pentru a ajunge la astfel de acorduri care ar fi în beneficiul ambelor părţi.
 
”Ucraina apreciază în mod deosebit eforturile României pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea canalului Sulina şi pentru creşterea capacităţii acestuia. Am văzut deja primele rezultate, pot doar să mulţumesc colegilor români pentru că au făcut asta”, a adăugat Oleksandr Kubrakov.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.