Preşedintele Klaus Iohannis spune că sunt trei variante în ceea ce priveşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: în 22 mai, în 30 iunie sau amânarea pentru un alt termen. El adaugă că este încă posibil să aibă loc un Brexit ordonat, ceea ce ar avantaja pe toată lumea, însă "mingea" este la Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi întotdeauna avem o poziţie potrivită şi bună, dar în chestiunea Brexit o să avem, în primul rând, o discuţie în Consiliu. Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie şi, sigur, deja sunt multe voci care spun că Brexit se poate prelungi, dar este bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare. Vom primi şi sfatul departamentelor de jurişti şi de legalitate şi vom avea o discuţie pe această temă. Şi, evident, la sfârşit vom avea, sper, o poziţie comună, care este rezonabilă şi ajută şi partenerii britanici. Cam toţi dorim să-i ajutăm, dar ei trebuie să ajungă odată la o concluzie", a declarat, joi, Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

El a spus că toată lumea ar fi avantajată de un Brexit ordonat.

"Pe noi toţi ne avantajează un Brexit ordonat. Asta am spus-o din capul locului şi o susţin în continuare. Acordul este unul bun, am participat cu toţii la a crea acest acord. A fost negociat de echipa noastră şi este cea mai bună variantă. Un aşa-numit Hard Brexit este foarte problematic, în primul rând, sigur, pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, fiindcă vrem să construim o relaţie bună de viitor, şi atunci e bine să începem cu dreptul, nu cu stângul", a mai spus Iohannis.

Întrebat ce a discutat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, Iohannis a răspuns: "Despre Consiliu am discutat. Am discutat un pic care sunt variantele şi cred că o să fie o discuţie deschisă spre găsirea unei soluţii, măcar pe moment, acum".

El a spus că există trei variante privind Brexit-ul: cea din 22 mai, înainte de alegerile europarlamentare, 30 iunie, cum solicită Marea Britanie, şi cea a unui Brexit cu termen mai lung.

"Acestea sunt variantele pe care le discutăm azi. În fond, sunt trei variante: 22 mai, înainte de europarlamentare, 30 iunie, varianta solicitată de Marea Britanie, şi o extindere pe o perioadă mai lungă, care, sigur, ar trebui foarte bine discutată", a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, mesajul Uniunii Europene va fi tot timpul acelaşi, "că ne dorim un acord şi o retragere ordonată şi construirea unei relaţii viitoare, în beneficiul ambelor părţi".

"Teoretic este foarte posibil încă să avem un Brexit ordonat, dar trebuie să fim foarte sinceri: mingea este clar în curtea britanicilor, nu este la noi. Şi sperăm că din ce în ce mai mulţi vor înţelege acest lucru", a declarat Iohannis.

El a adăugat că probabil va fi acceptată o prelungire.

"În primul rând, urmează să avem discuţii foarte clare şi vom accepta, cel mai probabil, o prelungire, însă dacă această prelungire va fi până pe 22 mai sau 13 iunie, sau altă dată, această chestiune urmează să fie discutată, şi vom avea o decizie, care sperăm că ne va pune în poziţia de a finaliza această procedură", a explicat Iohannis.

Întrebat, de asemenea, dacă vor fi impuse anumite condiţii Marii Britanii, Iohannis a spus că se va vedea la ce concluzii se va ajunge după discuţii.

"Pentru noi, cea mai bună soluţie, evident, este să avem o retragere ordonată. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca acordul să fie votat. Şi da, încă avem încredere că este posibil. Dacă acest lucru se va şi întâmpla nu avem de unde să ştim, însă, cel puţin, majoritatea suntem pregătiţi să oferim Marii Britanii o nouă şansă, să oferim prim-ministrului May încă o şansă să îşi convingă Parlamentul să voteze acordul. Încă este timp. Încă există această posibilitate. Cealaltă variantă, cea a unui Hard Brexit, se va dovedi foarte dificilă. Desigur, va fi dificil pentru Marea Britanie, însă nici pentru noi nu este o variantă pe care o dorim", a spus Iohannis, răspunzând unei alte întrebări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.