Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes. Eurodeputatul Cristian Preda anunţă că nu va mai fi nicio rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pentru procurorul şef european, după ce ultima rundă, care trebuia să aibă loc în 10 aprilie, a fost anulată. În opinia lui Cristian Preda, singura cale de deblocare a situaţiei e retragerea candidatului francez

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cristian Preda: Nu va mai fi nicio rundă de negocieri între PE şi Consiliu pentru procurorul şef european / Singura cale de deblocare a situaţiei e retragerea candidatului francez

”După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului UE, regretăm profund situaţia de blocaj, care împiedică cele două instituţii să ajungă la o înţelegere privind numirea procurorului-şef european”, a declarat Claude Moraes, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European.

”Procurorul-şef european va juca un rol-cheie în operaţionalizarea Parchetului european, un parchet care va fi un instrument în combaterea fraudelor cu fonduri europene”, a adăugat el.

Şi vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, Judith Sargentini, a declarat că opoziţia pe care Kövesi o întâmpină din partea autorităţilor române evidenţiază curajul şi independenţa ei, „ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a EPPO”.

„Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului.”, a adăugat Sargentini.

"Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna Kövesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă", a declarat şi Ingeborg Gräßle (PPE, DE), preşedintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) al Parlamentului.
Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.