Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti Valeri Kuzmin a fost convocat la MAE, ca urmare a unor afirmaţii la adresa Custodelui Coroanei Române făcute într-un text postat pe pagina de Facebook al reprezentanţei diplomatice şi intitulat ”Despre fobiile istorice şi geopolitice ale Custodelui tronului românesc”,dext în care este utilizată frecevent formula ”doamna Margareta”. Partea română a subliniat importanţa respectării valorilor şi simbolurilor fiecărui stat şi a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituţionale specifice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federaţiei  Ruse la Bucureşti pe reţelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de director general. în acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziţionărilor misiunii diplomatice ruse şi a reiterat importanţa evitării retoricii neconstructive şi necesitatea menţinerii discursului public în limitele uzanţelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relaţiilor bilaterale”, anunţă MAE într-un comunicat.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituţionale specifice.

”De asemenea, a evidenţiat importanţa unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor şi normelor de drept internaţional, în măsură să contribuie la promovarea unor relaţii constructive între state, precum şi importanţa respectării valorilor şi simbolurilor fiecăruia”,precizează MAE.

- ”Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la MAE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin şi va fi primit la nivel
de director general”, transmite MAE, solicitat să facă precizări pe tema convocării diplomatului rus ca urmare a afirmaţiilor de pe pagina de Facebook a ambasadei la adresa Custodelul Coroanei Române.
 
”După cugetările despre soarta istorică dificilă şi realizările actuale ale statului român, doamna Margareta a dat dovadă de o îngrijorare ce era demnă de o întrebuinţare mai bună, cu privire la „securitatea” regiunii Mării Negre şi a „unei părţi a lumii în jurul a ceea ce se numeşte de obicei „flancul sudic” al Alianţei Nord-Atlantice””, se arată pe pagina Ambasadei Rusiei, referitor la discursul rostit de Custodele Coroanei Române la recepţia organizată în onoarea corpului diplomatic.
”În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” şi cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securităţii şi bunăstării nu doar a propriului stat, ci şi cel puţin a unei jumătăţi din Eurasia şi a întregului spaţiu euro-atlantic. Din păcate, în comparaţie cu grandiozitatea planului, concluziile şi reţetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive şi uşor de recunoscut”, este un alt comentariu de pe pagina ambasadei.
”Rusia a fost numită fără ambiguitate drept principalul vinovat al tuturor necazurilor şi problemelor, şi ale ei „atacuri la securitatea şi bunăstarea popoarelor” au fost catalogate în mod categoric, ce nu permite nicio obiecţie. Cu regret suntem nevoiţi să constatăm că toate acestea se bazează pe fake news-urile deja menţionate, pe care propaganda NATO le infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând şi este dispusă deja să le prezinte drept un adevăr şi fapte istorice aproape incontestabile. Să începem cu „atacul asupra Georgiei din 2008”, despre care a vorbit fără cea mai mică îndoială doamna Margareta. Nu o să încercăm să o convingem să-şi schimbe părerea apelând la numeroasele mărturii ale martorilor oculari şi ale participanţilor, la demascarea repetată a numeroaselor trucuri ale propagandei occidentale, dar recomandăm cu insistenţă să citească cel puţin un rezumat al raportului voluminos elaborat în 2009 sub îndrumarea faimoasei doamne diplomat elveţian H. Tagliavini pentru Consiliul Europei, cu scopul de a a stabili faptele legate de operaţiune realizată de Rusia pentru a constrânge Georgia la pace”, este un alt paragraf al textului.
”Situaţia este chiar şi mai gravă cu faptele din cugetările Custodelui Coroanei despre Ucraina, în special în contextul Marii Uniri a României din 1918 menţionate anterior în discurs. În Crimeea, care astăzi face parte din Rusia, a avut loc un referendum democratic, în cursul căruia aproximativ 95% dintre participanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei şi reunificării cu Rusia. Fapte similare, cu privire la Transilvania, Basarabia sau Bucovina unite cu România în anii 1917-18, nu sunt cunoscute în ştiinţă istorică obiectivă. Ei bine, şi prin „problemele cu care ne confruntăm în Ucraina” (citat direct din discursul doamnei Margareta), ar trebui, se pare, să înţelegem lovitura de stat de la Kiev din februarie 2014, organizată, finanţată şi susţinută de Washington şi de o serie de capitale din Europa Occidentală, în urma căreia în Ucraina a venit la putere un nou regim super-corupt, cu o concepţie neonazistă, de fapt, asupra lumii şi a societăţii”, se mai afirmă în textul care a dusc la convocarea ambasadorului Kuzmin.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.