Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a afirmat, la întâlnirea cu Lloyd Austin, că deciziile strategice luate de România în ultimii 33 de ani cuprind şi construirea unui parteneriat strategic cu SUA, iar astăzi, când războiul a revenit în Europa, acest parteneriat e vital pentru securitatea noastră naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marţi, 19 septembrie, în marja reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul apărării al SUA, Lloyd  Austin şi cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). La întâlnire a participat şi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu. Agenda întâlnirii a cuprins discuţii privind securitatea la Marea Neagră şi impactul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii euro-atlantice, precum şi aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării”, infoirmează MApN.

Ministrul Tîlvăr a mulţumit secretarului american al apărării pentru decizia de a disloca aeronave F-16 americane în România în scopul suplimentării misiunilor NATO de poliţie aeriană. De asemenea, oficialul român a menţionat eforturile României în ceea ce priveşte tranzitul de cereale din Ucraina, mai ales în contextul în care secretarul american al apărării a menţionat, în deschiderea reuniunii Grupului de Contact, că Rusia a distrus în ultimele luni cel puţin 280.000 de tone de cereale ucrainene, suficiente pentru a hrăni 10,5 milioane de oameni timp de un an.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Deciziile strategice luate de România în ultimii 33 de ani cuprind, pe lângă aderarea la NATO şi UE şi construirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, cu o componentă extrem de solidă în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea. Astăzi, când războiul a revenit în Europa, acest parteneriat este vital pentru securitatea noastră naţională. Exprim deosebita apreciere pentru prezenţa trupelor americane pe teritoriul României, care completează capacităţile noastre naţionale şi vă asigur de întreaga noastră deschidere în ceea ce priveşte consolidarea acestei dimensiuni a cooperării noastre bilaterale", a transmis ministrul Apărării în discuţia cu omologul american.

Cei doi înalţi oficiali au abordat şi situaţia de securitate de la graniţa României cu Ucraina. Ministrul Tîlvăr a transmis că autorităţile române sunt preocupate de intensificarea atacurilor Federaţiei Ruse asupra infrastructurii civile şi portuare din proximitatea graniţei României, care presupune riscuri şi pentru cetăţenii români care locuiesc în apropierea acestor obiective, fiind în implementare măsuri care să reducă posibilele efecte ale atacurilor Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei.

Oficialul român a subliniat angajamentul României pentru sprijinul constant şi susţinut al Ucrainei şi a transmis aprecieri pentru sprijinul oferit de către autorităţile americane în vederea înfiinţării şi operaţionalizării centrului de instruire pentru piloţii F-16, precizând că prin acest demers, România îşi va consolida rolul de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

 În discuţia cu generalul Christopher Cavoli au fost trecute în revistă măsurile luate la nivelul NATO pentru intensificarea misiunilor de vigilenţă sporită, precum intensificarea activităţilor specifice monitorizării şi cunoaşterii situaţiei de securitate, suplimentarea forţelor aliate pe teritoriul naţional şi instruirea în comun cu forţele aliate şi partenere. În context, oficialul român a prezentat măsurile adoptate la nivel naţional pentru sporirea securităţii la graniţa cu Ucraina, având în vedere evenimentele recente petrecute în proximitatea frontierei României.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.