Asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Sorin Ducaru, consideră că ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în mai îngrijorătoare, existând o creştere a frecvenţei, intensităţii şi sofisticării acestora, acestea fiind produse fie de actori nestatali, din zona crimei organizate sau din rândul unor organizaţii teroriste, dar şi de actori statali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Sorin Ducaru a fost prezent, joi, la Mamaia, la deschiderea “Black Sea and Balkans Security Forum - 2017”, un eveniment în domeniul securităţii şi relaţiilor internaţionale.

El a declarat că NATO se confruntă cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, fiind vorba atât de ameninţări de tip convenţional clasic, cât şi de cele neconvenţionale.

“Cred că în general la nivelul Alianţei ne confruntăm cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, sigur că el se aplică şi în plan regional, în această regiune din vecinătatea de sud-est a NATO care reprezintă zona Mării Negre, precum zona Balcanilor. Există o combinaţie de ameninţări de tip convenţional clasic, care sunt toate legate cu raţiunea de a fi a Alianţei. Din anul 2014, anexarea ilegală a Crimeei, precum şi acţiunile din zona de est a Ucrainei, precum şi procesul de militarizare care a avut loc în Crimeea şi aş spune în vecinătatea estică a Alianţei reprezintă o categorie de preocupări, de provocări de securitate, motiv pentru care NATO a lansat acest proiect care vizează prezenţa avansată în ţările de la frontiera Alianţei care au un rol de descurajare a oricărei potenţiale ameninţări care ar putea să vină dinspre Est”, a afirmat Sorin Ducaru.

El a precizat că în categoria ameninţărilor neconvenţionale intră ameninţările teroriste şi cele din spaţiul cibernetic.

“Cealaltă categorie este categoria ameninţărilor neconvenţionale sau a noilor ameninţări, celor emergente la adresa securităţii internaţionale şi a Alianţei şi acestea vizează aspecte precum ameninţarea teroristă, ameninţările din spaţiul cibernetic, diversele forme de ameninţări hibride care combină forme convenţionale şi cele neconvenţionale, precum şi aceste tendinţe care vizează manipularea informaţională, unii vorbesc chiar de un război de tip informaţional şi care afectează atât ţările din regiune, cât aş spune ţări din cadrul Alianţei în general”, a explicat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

El a precizat că aceste ameninţări neconvenţionale pot fi produse atât de actori nestatali, printre care organizaţii teroriste sau de crimă organizată, dar şi de actori statali.

“În zona ameninţărilor neconvenţionale, pot să vă spun că este o combinaţie extrem de largă şi complexă de potenţiali actori şi este vorba despre actori nestatali care pot veni din zona crimei organizate. Observăm chiar şi folosirea unor organizaţii teroriste a spaţiului virtual pentru recrutare, pentru dezinformare sau chiar pentru a da anumite comenzi. Putem vorbi de actori statali. La nivel NATO, politica noastră este de a nu ne referi în mod specific la un stat sau altul, dar este o combinaţie complexă de actori statali şi nestatali care fac ca aceste ameninţări din spaţiul cibernetic să devină din ce în ce mai îngrijorătoare. Şi ce îngrijorează, de altfel, este şi dinamica lor, este o creştere a frecvenţei, a intensităţii şi a sofisticării acestor atacuri cibernetice, ceea ce obligă fiecare stat să prioritizeze investiţia”, a precizat Sorin Ducaru.

El consideră că atacul informaţional poate avea consecinţe în ceea ce priveşte activitatea unei societăţi, atât social, economic şi politic, dar şi în planul securităţii.

“Orice tendinţă de deformare a realităţii, de deformare a faptelor, a datelor care definesc spaţiul nostru informaţional face ca practic să ne pierdem sistemul de referinţă, în analiză, în acţiune. Acest atac la spaţiul nostru cognitiv, prin manipulare de informaţii, şi nu mă refer la un caz specific sau altul, eu mă refer la aspectele generale de atac de tip informaţional care poate avea consecinţe şi în ce priveşte activitatea unei societăţi, în plan social, economic, în plan politic, democratic, dar şi consecinţe în planul securităţii”, a declarat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Întrebat ce măsuri trebuie să ia NATO în faţa acestor ameninţări, Sorin Ducaru a spus că abordarea Alianţei Nord-Atlantice are două componente.

“Una vizează apărarea şi descurajarea teritoriului aliat şi a ţărilor membre. Deci, este cumva legată de raţiunea de a fi a alianţei, apărarea cognitivă. Cealaltă componentă merge dincolo doar de implicarea şi prioritizarea securităţii şi vizează proiectarea de stabilitate dincolo de teritoriul Alianţei, în primul rând de vecinătate, prin utilizarea reţelei de parteneriate pe care NATO le-a dezvoltat. În momentul de faţă NATO dispune de 40 de parteneri. Sunt mai mulţi parteneri decât aliaţi şi prin o serie întreagă de relaţii de parteneriate, care sunt dedicate în funcţie de interesele fiecărei ţări partenere, în funcţie de nivelul de dialog politic, de încredere, de conlucarea şi care vizează nu doar aspecte de dialog politic, dar şi proiecte concrete”, a explicat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

“Black Sea and Balkans Security Forum - 2017” se desfăşoară în zilele de 8 şi 9 iunie la Mamaia. Acest eveniment este organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa, Zona Metropolitană Constanţa şi Institutul Diplomatic Român.

Forumul regional de securitate aduce în România invitaţi cu o vastă experienţă profesională, pentru a dezbate provocările clasice şi emergente de securitate din zona Mării Negre şi regiunea Balcanilor. Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acţiunile de război informaţional, militarizarea regiunii Mării Negre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.