Mai mult de jumătate dintre români consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru România, în timp ce 8,6% indică Ungaria, iar 8,2% SUA, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda New Strategy Center. Un sfert dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană şi aproape 20% se pronunţă în favoarea ieşirii din NATO, în timp ce peste 50% au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România. În cazul unui război în care România ar fi atacată, 50,5% declară că ar lupta să-şi apere ţara, peste 11% s-ar ascunde până trece războiul şi aproape 20% ar emigra. Peste o treime dintre români consideră că Hamas este responsabil pentru conflictul din Gaza, iar aproape jumătate cred că Rusia e vinovată pentru conflictul din Ucraina. Legat de războiul din Ucraina, cea mai mare temere se referă la creşterea preţurilor şi a costului vieţii, mai mult de jumătate dintre români se informează despre război de la televizor, iar unu din cinci români declară că nu urmăreşte evenimentele din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vinovatul pentru războiul din Gaza

Întrebaţi cine cred că este principalul vinovat de declanşarea conflictului din Gaza, 35.7% dintre respondenţi indică Hamas, 9.6% – SUA, 9% – Israel, 7.1% – ţările arabe, 6.6% – Rusia, iar 4.2% – Iran. 25.7% nu ştiu, iar 2.1% nu răspund la această întrebare.

Vinovatul pentru războiul din Ucraina

49.8% dintre români cred că Rusia este principalul vinovat de declanşarea războiului din Ucraina. 14.6% menţionează SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 19.4% dintre cei chestionaţi.

Câştigătorul războiului din Ucraina

34.5% dintre respondenţi sunt de părere că Ucraina va câştiga războiul, în timp ce 32.6% cred că Rusia va fi învingătoare, iar 32.9% nu ştiu sau nu răspund.

Soluţii pentru încheierea războiului din Ucraina

64.7% dintre participanţii la sondaj sunt de acord cu afirmaţia ”pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă şi să returneze Ucrainei teritoriile ocupate”, în timp ce 24.5% sunt de părere că ”pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei”. 10.1% din totalul eşantionului nu pot aprecia sau nu ştiu, iar 0.7% nu răspund.

Temeri cu privire la războiul din Ucraina

Rugaţi să indice care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenţi menţionează creşterea preţurilor şi a costului vieţii, 23.9% atacarea de către Rusia  a unor ţări membre NATO. 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de refugiaţi. 3% nu ştiu sau nu răspund.

Surse de informaţii cu privire la războiul din Ucraina

53.3% dintre români se informează despre războiul din Ucraina de la televizor. 16.5% urmăresc informaţii pe această temă de pe reţelele sociale. Spun că nu prea îi interesează subiectul 11.7% dintre cei chestionaţi. 9.9% îşi iau informaţiile din ziare din şi site-uri internaţionale, iar 7.3% din ziare şi site-uri româneşti. Ponderea non-răspunsurilor la această întrebare este 1.3%.

Percepţia cu privire la informaţiile referitoare la războiul din Ucraina

29.8% dintre români consideră că informaţiile care circulă astăzi la noi în ţară despre războiul din Ucraina sunt în general corecte, în timp ce 42.1% sunt de părere contrarie.  20.8% declară că nu urmăresc evenimentele din Ucraina. 7.3% nu ştiu sau răspund la această întrebare.

Ţara care reprezintă un pericol pentru România

Întrebaţi ce ţară cred că reprezintă un pericol pentru România, 56.4% menţionează Rusia, 8.6% Ungaria, 8.2% SUA, 6.6% China,  4% Ucraina,  0.9% Germania. 15.3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% în mare măsură, 21.4% în mică măsură, 18% în foarte mică măsură / deloc. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.9%.

Ieşirea din Uniunea Europeană

25.7% dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Ieşirea din NATO

18.9% dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtăşesc părerea contrarie. 3.8% nu ştiu sau nu răspund.

Trimiterea de trupe NATO în România

57.1% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. 35.5% au o părere proastă, deoarece trimiterea de trupe NATO şi SUA în România va supăra Rusia. 7.4% nu ştiu sau nu răspund.

Atitudine personală în cazul unui război

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50.5% dintre români declară că ar lupta să-şi apere ţara, 11.8% spun că s-ar ascunde până trece războiul, iar 19.4% că ar emigra. 5.6% declară că şi-ar scoate un certificat medical ca să fie inapţi de luptă. 4.7% aleg varianta altceva, iar 8% nu ştiu sau nu răspund.

”În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieşirea din NATO sau UE este o opţiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce priveşte declanşarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% şi un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câştiga războiul, atitudine determinată de percepţia că ofensiva Ucrainei din acest an nu şi-a atins obiectivele. Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionaţi consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO şi SUA în Români ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâţia cât privesc Rusia drept o ameninţare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat şi faptul că doar 1 din 2 români şi-ar apăra ţara în cazul unui conflict,  societatea fiind astfel împărţită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici şi militari. Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligaţii avem în cadrul NATO şi de ce este în interesul României să susţină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruşi, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, a declarat George Scutaru, director general New Strategy Center.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center în perioada 6-14 noiembrie 2023. Au fost realizate interviuri prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.