România şi-a lansat, vineri, la New York, campania de promovare a candidaturii pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2020 – 2021, în prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Alegerile vor avea loc în iunie 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Trăim într-o lume complexă, volatilă, în care ne confruntăm cu noi şi diversificate provocări cărora trebuie să le facem faţă în fiecare zi. Nevoia unei organizaţii robuste, cum este ONU, care să reprezinte un garant al păcii şi o platformă pentru găsirea celor mai adecvate soluţii este mai mare ca niciodată. Îmi exprim întreaga convingere că ONU va continua să identifice cele mai efieciente instrumente pentru a răspunde provocărilor globale. România îşi va aduce propria contribuţie la eforturile comune, la nivelul ONU, şi va împărtăşi responsabilitatea colectivă în soluţionarea crizelor internaţionale, inclusiv din perspectiva deţinerii mandatului de membru neparment în CS ONU", a declarat ministul Teodor Meleşcanu, la New York, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Lansarea s-a desfăşurat într-un cadru festiv, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi s-a bucurat de participarea a numeroşi membri ai corpului diplomatic reprezentând toate grupurile geografice din ONU, precum şi înalţi oficiali din conducerea organizaţiei, anunţă ministerul.

Campania se va desfăşura sub sloganul "Angajament de durată pentru Pace, Justiţie şi Dezvoltare".

România a depus, în 2006, candidatura pentru un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru locul alocat Grupului Estic, în intervalul 2020-2021. Alegerile vor avea loc în iunie 2019.

De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005).

Ministerul Afacerilor Externe a elaborat ”Strategia României privind obţinerea unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021”, în baza căreia a fost adoptat, la nivelul ministerului, ”Planul de acţiune pentru promovarea candidaturii României la CS ONU la alegerile din 2019”.

Momentul ales pentru lansarea oficială a campaniei României a ţinut cont de preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei rotative a Grupului Est European din cadrul ONU, la 1 iunie 2017.

Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permanenţi (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia), precum şi 10 membri nepermanenţi, aleşi prin rotaţie în funcţie de zona geografică pe care o reprezintă, pentru un mandat de doi ani, cinci fiind astfel înlocuiţi în fiecare an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.