Raportorul pentru Programul european de sănătate 2021 - 2027, eurodeputatul Cristian Buşoi, a declarat marţi, într-o conferinţă, că în 2022 va fi necesar un nou efort financiar şi logistic pentru achiziţionarea altor doze de vaccin anti-Covid şi administrarea lor populaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul EU4Health presupune şi construirea unei rezerve strategice de materiale şi medicamente pentru viitoare crize. Odată cu implementarea lui, Comisia Europeană - având la dispoziţie maxim 12,5% din buget - va putea să facă rezerve strategice. CE face demersuri pentru a sprijini şi statele partenere UE să obţină materialele necesare în criza sanitară. 

Legat de procurarea unui vaccin anti-Covid, Republica Moldova nu a putut fi adăugată în mecanismul centralizat. „Lucrurile sunt destul de complicate. Au fost comandate 600 de milioane de doze de vaccin, iar în cazul Pfizer/BioNTech lucrurile sunt avansate şi comanda este făcută. Apoi, proporţional, fiecare ţără va primi doze de vaccin necesare. Urmează să fie încheiate acorduri similare şi cu celelalte companii farmaceutice, pe măsură ce obţin aprobarea finală. Şi nu a fost posibil să includem, nu doar Republica Moldova, alte ţări partenere UE în acest mecanism centralizat, pentru că ar fi apărut posibilitatea ca foarte multe state din afara Uniunii să ceară. Dar Comisia este conştientă de nevoia de a sprijini ţările din afară, mai ales cele din vecinătate, cele în curs de aderare, partenere şi poate face lobby la aceste companii pentru a le oferi doze, inclusiv Republicii Moldova”.

UE a comandat 600 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Buşoi a declarat marţi: „Suntem concentraţi acum pe a vaccina populaţia din România. Chiar dacă acele 600 de milioane de doze par a fi mai multe decât populaţia UE, trebuie să şi ajungem să le avem efectiv. În plus, să nu uităm că pentru anumite vaccinuri e nevoie de două doze. Capacitatea mondială de producţie în acest moment a crescut, dar va mai dura până să ajungă aceste companii să producă toate dozele necesare pentru întreaga lume. Cred că, aşa cum spunea doamna von der Leyen (preşedinta CE, n.r.), există o posibilitate teoretică de a face donaţii pentru ţări terţe, dar nu e una imediată”.

El nu a exclus că o parte din populaţia României şi a UE va refuza vaccinarea şi a subliniat că e posibil ca anual să fie necesară administrarea de doze.

„Problema duratei efectului vaccinurilor nu e stabilită. Există anumite date din fazele de testare, dar nu avem un răspuns definitiv. La fel cum e cazul imunităţii celor care au contractat virusul. Toată lumea se aşteaptă, deşi nu avem date ştiinţifice certe, ca imunitatea să nu dureze mai mult decât cea dată de vaccinul anti-gripal, care e recomandat să fie repetat anual. Pentru Covid-19, imunitatea - inclusiv cea căpătată prin vaccin - să fie mai mică. În mod clar, în 2022 va fi nevoie să repetăm efortul financiar şi logistic pentru vaccinarea populaţiei”.

Una dintre condiţiile puse la nivel internaţional a fost ca preţul acestui vaccin să fie unul rezonabil. Cel mai mare preţ e de aproximativ 40 de euro, a mai spus el, dar vor fi vaccinuri care vor costa mult mai puţin.

„În mod clar, dacă ne ducem către fiecare ţară în parte, chiar dacă este un cost important - inclusiv pentru România, pentru câteva milioane de vaccinuri - să spunem că nu e unul prohibitiv. E foarte probabil ca virusul să îşi reducă mult din capacitatea de replicare, din periculozitate. Dacă poate primăvara aceasta vom avea nevoie să vaccinăm poate 10 - 15 milioane de cetăţeni, să spunem, cu siguranţă nu vom mai avea această nevoie în 2022”.

În concluzie, Cristian Buşoi a afirmat: „Ţinând cont de faptul că acest virus nu va dispărea imediat şi că trebuie să înţelegem că pentru banii care vor veni va trebui să avem mecanisme de procurare şi vaccinare, nu mă aştept ca efortul logistic, financiar, nevoia de vaccinare pe care o avem în acest moment să fie la fel de mare pentru anii care vin”.

Eurodeputaţii şi Consiliul au ajuns luni seară la un acord provizoriu privind Programul european de sănătate 2021 - 2027, în valoare de 5,1 miliarde de euro, ce are drept obiectiv remedierea deficienţelor expuse de Covid-19 şi sporirea calităţii şi capacităţii sistemelor sanitare din Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.