Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că „turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”, calificând drept lipsă de educaţie faptul că acesştia aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele, conform Info sud-est. În replică, MAE şi-a exprimat surprinderea şi dezamăgirea faţă de declaraţiile şefului Guvernului de la Sofia, amintind că turiştii români contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei. Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut mai multe precizări referitoare la modul de transmitere a pestei porcina africane, dar a subliniat şi că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de graniţa cu România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul bulgar, despre turiştii români: „Merg, mănâncă, aruncă” 

Conform Info sud-est, Boiko Borisov a declarat pentru mass-media bulgară, preluat de cotidienele „Sega” şi „Dnevnik”, la 2 august, că „turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”. Şeful guvernului de la Sofia a argumentat prin lipsa educaţiei, în condiţiile în care „românii – susţine el – aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele de gunoi”. „Merg, mănâncă, aruncă” a sintetizat Boiko Borisov comportamentul românilor în faţa fermierilor nemulţumiţi adunaţi la o reuniune de urgenţă a factorilor responsabili din domeniul autorităţii sanitar veterinare cu crescătorii de porci din Nordul ţării, desfăşurată la Pazardjik.

Şeful guvernului de la Sofia a mai subliniat că, zilnic, aproximativ 5700 de autovehicule româneşti intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, şi că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine.

La sfârşitul lunii iulie, şeful autorităţii sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anunţase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreţi din România, care trec Dunărea.

MAE: Turiştii români contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei

MAE  şi-a exprimat surprinderea şi dezamăgirea faţă de declaraţiile şefului Guvernului de la Sofia despre turiştii români, amintind că aceştia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei.

"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care acestia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

ANSVSA: Primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de graniţa cu România

ANSVSA a precizat că virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care:contactul direct al porcului mistreţ bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic; contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic; hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave; alte animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. şacali, vulpi, păsări necrofage); mijloacele de transport contaminate; trasportul virusului pe îmbrăcăminte şi încălţăminte; insectele hematofage; furajele contaminate.

”Aducem la cunoştinţa opiniei publice că serviciile veterinare din România colaborează îndeaproape cu autorităţile competente din Bulgaria încă de la apariţia primelor focare de PPA. De asemenea, menţionăm că ANSVSA cooperează în permanenţă cu entităţile omoloage din toate statele membre ale Uniunii Europene pentru combaterea bolilor transfrontaliere, aşa cum este şi cazul pestei porcine africane, sub atenta monitorizare a Comisiei Europene, organismul care coordonează toate acţiunile specifice de combatere la nivel comunitar. Reamintim că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de graniţa cu România”, menţionează ANSVSA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.