Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, pe primul-ministru din Estonia, Jüri Ratas, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre colaborarea pentru întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Jüri Ratas a prezentat priorităţile ţării sale pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care Estonia o va prelua de la 1 iulie 2017 privind o economie europeană deschisă şi sustenabilă, o Europă sigură pentru cetăţenii săi, o Europă îndreptată spre digitalizare şi inovare şi a menţionat că Estonia este un susţinător al aderării României la Spaţiul Schengen.

În contextul în care, la 1 iulie 2017, Estonia va prelua, pentru prima dată, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE), premierul eston a prezentat priorităţile pe care ţara sa şi le-a stabilit în acest sens şi care se referă la o economie europeană deschisă şi sustenabilă, o Europă sigură pentru cetăţenii săi, o Europă îndreptată spre digitalizare şi inovare.

”În plan securitar, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa acordată de România consolidării posturii de apărare şi descurajare a Flancului estic al NATO, inclusiv în contextul reuniunii şefilor de stat şi de guvern din 25 mai. A evidenţiat necesitatea unei acţiuni comune pentru o abordare mai coerentă a Flancului estic, care trebuie întărit în continuare. În acest sens, faptul că cele două state se numără printre acei Aliaţi care s-au angajat deja să utilizeze 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare reprezintă o contribuţie importantă la întărirea legăturii transatlantice. Preşedintele României a exprimat, de asemenea, sprijinul ţării noastre pentru lupta împotriva terorismului, prin alăturarea la eforturile întreprinse la nivel global în vederea combaterii acestui flagel”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Iohannis şi Ratas au abordat şi subiectul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene discutând despre organizarea Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles, care va avea loc în noiembrie.

”Cei doi interlocutori au evidenţiat, totodată, importanţa unui sprijin activ pentru regiunea Balcanilor de Vest, sens în care preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii politicii uşilor deschise pentru extinderea UE cu ţările din regiune, concomitent cu stimularea procesului de reforme în conformitate cu valorile europene”, mai precizează sursa citată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.