Donald Trump l-a elogiat pe preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa de presă comună susţinută la Casa Albă, pentru efortul depus de şeful statului român pentru combaterea corupţiei şi pentru apărarea statului de drept. "Sunteţi un aliat adevărat, o ţară minunată şi avem o relaţie minunată", a mai spus Trump. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România este aşa cum este astăzi, cu o democraţie solidă, datorită parteneriatului cu Statele Unite, iar relaţiile transatlantice sunt vitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 23:18 Trump şi-a afirmat sprijinul puternic pentru lupta anticorupţie şi a apreciat ”treaba extraordinară” făcută de Iohannis în România

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri seara că susţine lupta anticorupţie şi sprijină foarte puternic în acest sens România, apreciind în acelaşi timp ”treaba foarte bună” făcută de către preşedintele Iohannis.

”Susţinem foarte puternic România, deci desigur că sprijinim lupta anticorupţie. Îl susţinem şi pe preşedinte, care este foarte popular, şi credem că a făcut o treabă extraordinară, munceşte foarte mult. Noi ştim tot ce se întâmplă acolo (în România - n..r) şi are susţinerea noastră, va câştiga această luptă”, a declarat miliardarul republican, după ce un jurnalist român l-a întrebat dacă administraţia americană are de gând să susţină şi în ce mod lupta anticorupţie din România.

De asemenea, acesta a notat un progres al luptei anticorupţie, care este dovedit de investitorii americani care se îndreaptă spre România.

UPDATE 23:04 Preşedintele Trump a exprimat angajamentul clar al Statelor Unite pentru respectarea Articolului 5 al NATO

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat vineri seară angajamentul explicit faţă de respectarea Articolului 5 al NATO, prin care toate ţările membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat, în conferinţa de presă susţinută la Washington alături preşedintele României, Klaus Iohannis.

”Statele Unite s-au angajat şi angajez Statele Unite faţă de Articolul 5. Cu siguranţă suntem aici pentru a proteja”, a declarat Trump.

UPDATE 22:42  Iohannis: Sunt de acord cu Donald Trump privind alocarea a 2% pentru apărare; NATO este cea mai puternică alianţă de pe pământ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri seară că i-a plăcut discursul pe care Donald Trump l-a susţinut luna trecută la summitul NATO de la Bruxelles, în timpul căruia miliardarul republican a cerut aliaţilor să plătească retroactiv pentru anii în care nu au atins ţinta de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare, deoarece NATO este cea mai puternică alianţă din lume, iar dacă vor să o păstreze aşa, trebuie să aloce fondurile necesare.

”NATO se bazează pe valori, dar este în final o alianţă militară, cheltuielile militare sunt complicate [...] şi are nevoie de mulţi bani”, a precizat Iohannis.

De asemenea, preşedintele român a menţionat că povara finanţării alianţei militare trebuie să fie împărţită în mod egal de toate ţările membre, pentru a păstra poziţia de cea mai puternică alianţă internaţională pentru NATO.

Însă, Iohannis a evitat să ofere un răspuns cu privire la returnarea integrală sau parţială a sumelor care nu au ajuns în ultimii trei ani să fie investite în cheltuieli militare, după fixarea ţintei de 2% din PIB.

Preşedintele Trump a intervenit, precizând că deşi este de acord 100% cu ce a spus omologul său român şi vrea o alianţă mai puternică, aliaţii ar putea să plătească integral sau parţial pentru că nu au ajuns în ultimii ani la ţinta de 2% din PIB pentru Apărare.

Miliardarul american a precizat că este vorba de ani la rândul în care aliaţii nu au împărţit povara cheltuielilor militare - această ţintă a fost convenită în 2006 de către aliaţi, care în urmă cu trei ani au stabilit că vor ajunge la aceste cheltuieli militare până în 2024.

Iohannis nu a mai comentat, după intervenţia preşedintelui american, cu privire la plata retroactivă a cheltuielilor militare pentru anii în care România nu a atins ţinta de 2% din PIB.

CITEȘTE ȘI Iohannis, la Casa Albă: Am vorbit despre vizele pentru românii care merg în SUA. Trump: Nu am discutat despre Visa Waiver

UPDATE 22:35 Iohannis, la Casa Albă: Toată lumea e îngrijorată de acţiunile Rusiei; e nevoie de un dialog pentru descurajarea acesteia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu liderul SUA, Donald Trump, că toată lumea este îngrijorată de acţiunile Rusiei, dar este nevoie de un dialog care trebuie să ducă la o soluţie fezabilă pentru descurajarea Rusiei.

"Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat trebuie să te ducă către a fi pregătit. Trebuie să fim foarte clari, foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia şi cu Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de altă parte, avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO - o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluţie fezabilă”, a afirmat Klaus Iohhannis, întrebat cât de îngrijoraţi ar trebui să fim pentru ceea ce face Rusia. 

Foto: Presidency.ro
Foto: Presidency.ro

UPDATE 22:32 Iohannis, lui Trump: Cred că este şi în interesul dumneavoastră, domnule preşedinte, să aveţi un partener puternic în UE

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în conferinţa de presă comună susţinută alături de preşedintele SUA, Donald Trump, că România se bazează foarte mult pe parteneriatul cu Statele Unite, dar este şi în interesul SUA să aibă un partener puternic în Uniunea Europeană.

"România este foarte conştientă că se află pe flancul de est şi ne bazăm puternic pe parteneriatul dumneavoastră, domnule Trump, pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunităţi imense nu doar în chestiuni de siguranţă, dar şi de natură comercială, economică. De aceea, este foarte important. România este membră a Uniunii Europene şi cred că este în interesul ei şi al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA", a afirmat Iohannis.

El a mai spus că NATO şi Uniunea Europeană nu trebuie să fie în concurenţă, ci trebuie să colaboreze, pentru a face şi NATO şi Europa mai puternice.

"Legătura transatlantică nu înseamnă doar diplomaţie politică, ci stă la baza civilizaţiei noastre. Împreună vom face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO şi UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de aşa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice", a mai spus preşedintele Iohannis.

El a arătat că întărirea Parteneriatului strategic va duce la un schimb comercial mai ridicat.

De asemenea, Klaus Iohannis a apreciat lupta preşedintelui american împotriva terorismului.

"Implicarea dumneavoastră a determinat atât de multe naţiuni să fie conştiente de faptul că trebuie să împărţim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis, dacă nu mă înşel suntem prima ţară în mandatul dumneavoastră, creşterea contribuţiei pentru apărare la 2 la sută. O parte importantă din acest buget merge la achiziţiile strategice şi sper că vom găsi împreună metode pentru a folosi bine aceşti bani", a adăugat preşedintele Iohannis.

UPDATE 22:24 Trump, lui Iohannis: Aplaud curajul dumneavoastră de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra domnia legii

Donald Trump l-a elogiat pe preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa comună de presă susţinută la Casa Albă, pentru efortul depus de şeful statului român pentru combaterea corupţiei şi pentru apărarea statului de drept.

”Domnul preşedinte, vrea să aplaud curajul dv., eforturile curajoase ale României de a combate corupţia şi de a apăra domnia legii. Acest efort este necesar pentru a crea un mediu în care comerţul să înflorească şi oamenii să prospere”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele american a afirmat că România are sprijinul Statelor Unite în procesul de combatere a corupţiei. ”Sprijinim foarte mult România şi această luptă împotriva corupţiei. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis - n. red) Ştim ce s-a întâmplat, iar el o să câştige această luptă şi are sprijinul nostru”, a mai spus Trump.

UPDATE 22:04 Iohannis: Domnule preşedinte Trump, România este aşa cum este astăzi, cu o democraţie solidă, datorită parteneriatului cu SUA

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în conferinţa comună susţinută alături de Donald Trump, că România este aşa cum este astăzi, cu o democraţie solidă, datorită parteneriatului cu Statele Unite, iar relaţiile transatlantice sunt vitale.

"Am avut o întâlnire foarte bună şi acesta este datorită puterii dumneavoastră de conducere, dar şi parteneriatului nostru strategic. Este important să ştim că acest parteneriat cu Statele Unite modelează România aşa cum este ea astăzi, o Românie cu o democraţie solidă, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan şi Irak", a spus şeful statului român în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Statelor Unite.

El a mai spus că acest Parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi.

"Acest Parteneriat a fost şi este foarte important şi cred că acest Parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic, trebuie să definească relaţiile noastre bilaterale, trebuie să contribuie la rezolvarea atât de multor probleme", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Foto: Presidency.ro
Foto: Presidency.ro

UPDATE 21:59 Trump: România a fost un membru preţios al coaliţiei împotriva terorismului

Preşedintele Stetelor Unite Donald Trump a mulţumit României pentru faptul că a participat activ la coaliţia împotriva terorismului şi a salutat eforturile depuse de România pentru creşterea finanţării Apărării şi eforturile preşedintelui Iohannis pentru sprijinirea luptei anticorupţie.  

"Fac apel către toate naţiunile să nu mai susţină terorismul şi să nu îi mai susţină pe oameni să ucidă alţi oameni, trebuie oprită finanţarea terorismului, trebuie să oprim crimele", a spus preşedintele Statelor Unite în conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis.

El  a mulţumit poporului român pentru lupta împotriva terorismului, spunând că România a facut foarte multe în această privinţă.

”Mulţumesc poporului român pentru contribuţia la apărarea comună şi pentru lupta împotriva ameninţării malefice a terorismului. A trecut prin mari dificultăţi şi a făcut un drum lung şi a făcut multe. România a fost un membru valoros al coaliţiei împotriva ISIS şi este al patrulea contributor cu trupe în Afganistan. 23 dintre cetăţenii voştri au plătit preţul suprem şi America le onorează sacrificiul”, a spus preşedintele SUA.

Totodată, Donald Trump a salutat creşterea fondurilor alocate Apărării de către România.

”Îi recunosc preşedintelui Iohannis capacitatea de conducere pentru angajarea României către creşterea cheltuielilor de apărare de la 1,4% la peste 2% din PIB. Sper ca şi alte ţări NATO să urmeze România în respectarea obligaţiilor şi plata părţii cuvenite pentru apărare. Datorită acţiunilor noastre, banii vin către NATO. Alte ţări încep să realizeze că trebuie să plătească şi fac asta”, a mai spus Trump.

UPDATE 21:40 Trump către Iohannis: Sunteţi un aliat adevărat, o ţară minunată şi avem o relaţie minunată

În primele minute ale întâlnirii dintre preşedinţii român şi american, la care şi jurnaliştii au avut acces, Donald Trump a urat bun venit unui "mare aliat" şi a vorbit despre un parteneriat excelent dintre România şi SUA.

"Sunteţi un aliat adevărat, o ţară minunată şi avem o relaţie minunată, iar această relaţie a devenit şi mai bună", a spus Donald Trump către preşedintele Iohannis.

”Este o mare plăcere şi onoare să fiu aici şi aştept cu nerăbdare discuţiile despre parteneriatul nostru”, a spus, la rândul său, Klaus Iohannis, înainte de convorbirile cu preşedintele SUA.

Klaus Iohannis a fost primit la Casa Alba la ora locală 14.00 (21.00, ora României), fiind aşteptat de către Donald Trump.

După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale, care vor dura până la ora locală 15.05.

Foto: Twitter/Philip Crowther
Foto: Twitter/Philip Crowther

La ora locală 14.45 (21.45 ora României), Klaus Iohannis şi Donald Trump vor avea o declaraţie de presă comună, plecarea de la Casa Albă urmând să aibă loc la 15.05.

Întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Donald Trump a fost precedată de o întrevedere a preşedintelui Iohannis cu şeful diplomaţiei americane, secretarul de Stat Rex Tillerson, la sediul Departamentului de Stat.

Convorbirile dintre Trump şi Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a şefului statului român în Statele Unite ale Americii.

Foto: Twitter/Philip Crowther
Foto: Twitter/Philip Crowther

Preşedintele Klaus Iohannis declara, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele SUA, Donald Trump, este ”extrem, extrem de importantă” şi că, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari, şeful statului român exprimându-şi încrederea că întrevederea ca decurge foarte bine.

”Este o întâlnire extrem, extrem de importantă şi, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu preşedintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor.

Din agenda discuţiilor, preşedintele a menţionat problemele de securitate pe flancul estic şi probleme economice. ”Avem nevoie în continuare de investitori americani”, a spus Iohannis, precizând că va discuta cu preşedintele SUA şi multe alte lucruri care sunt cu siguranţă pe agendele lor.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita în SUA duminică. Luni seară, preşedintele Iohannis a primit, la Washington, distincţia Light Unto the Nations, oferită de Comitetul Evreiesc American, în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane. A fost primul eveniment la care şeful statului participă în cadrul vizitei sale în SUA.

"American Jewish Committee a evidenţiat, în decizia de acordare a distincţiei, faptul că a hotărât onorarea Preşedintelui Klaus Iohannis pentru acţiunea sa de «lider dedicat întăririi democraţiei şi a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul şi pentru a aprofunda legăturile dintre România şi SUA, precum şi între România şi Israel». Acordarea acestei distincţii a mai avut în vedere rolul ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi al dialogului transatlantic, în menţinerea securităţii regionale şi globale, dar şi realizările recent încheiatei preşedinţii-în-exerciţiu române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", informa Preşedinţia.

Distincţia a fost prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care s-a desfăşurat în perioada 4-6 iunie, au luat parte peste 2.500 de participanţi din 70 de ţări. „Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanţi, cum ar fi Cancelarul german Angela Merkel, Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, Preşedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum şi altor şefi de stat din Europa şi America Latină.

În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, Iohannis s-a întâlnit cu directorul CIA, Mike Pompeo, şefului statului român arătând că "România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest şi vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO".

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la întrevederea cu conducerea CIA preşedintele Iohannis a transmis "aprecierea pentru excelenta şi complexa colaborare dintre CIA şi partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere şi sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întăreşte şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări". De asemenea, în a doua zi a vizitei sale în SUA, Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington. 

Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o alocuţiune la dezbaterea ”Relevanţa Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, în care a afirmat că nu există pentru ţările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianţă militară din istorie. Referindu-se la Rusia, care "încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă", Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar "bazat pe o puternică descurajare".
 
El a dat asigurări că România va contribui la dezvoltarea relaţiei transatlantice pe care o consideră ”pilonul central pentru stabilitatea întregului sistem internaţional”.

Totodată, preşedintele a evocat faptul că România şi Statele Unite, după 20 de ani de parteneriat strategic, au avut şi au în continuare o viziune comună în ce priveşte problemele majore de securitate internaţională.

Joi, Iohannis s-a întâlnit cu o serie de membri ai Congresului american, pe opt dintre ei decorându-i cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor pentru meritele lor deosebite în consolidarea relaţiilor româno-americane. 


viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.