Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, la Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că ţara sa are îngrijorări cu privire la statul de drept din România, el subliniind că acesta este fundamentul proiectului european. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în legătură cu aderarea României la Schengen, că este moderat optimist în privinţa legilor justiţiei şi crede că toată lumea a înţeles că legislaţia în domeniul justiţiei trebuie îmbunătăţită, şi nu ciopârţită. Preşedintele a spus că semnalele partenerilor noştri trebuie luate foarte, foarte în serios şi a precizat că anumite abordări populiste prin care se arată că ar veni unii străini să ne înveţe cum trebuie să ne rânduim noi ţara le refuză clar şi categoric.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre apelul recent a 12 ambasade, între care şi cea a Olandei, adresat României de a nu slăbi statul de drept, Mark Rutte a declarat: ”E adevărat că am urmărit evenimentele recente din România, avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept. La rândul său, Comisia Europeană şi-a manifestat îngrijorările cu privire la eforturile de reformă al căror ritm pare să încetinească. Din perspectiva noastră, privim întâi la ceea ce va spune Comisia Europeană”.

”Pentru noi toţi însă, pentru toată Uniunea Europeană, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranţa juridică şi legală pentru firme şi persoane private. Să vedem ce va spune Comisia Europeană şi vom vedea fiecare dacă s-au făcut progrese şi în ce măsură”, a subliniat premierul Olandei în declaraţia de presă comună susţinută cu preşedintele Iohannis.

Iohannis: Sunt moderat optimist, cred că toată lumea a înţeles că legislaţia în domeniul justiţiei trebuie îmbunătăţită, şi nu ciopârţită. Semnalele partenerilor noştri trebuie luate foarte, foarte în serios

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în legătură cu aderarea României la Schengen, că este moderat optimist în privinţa legilor justiţiei şi crede că toată lumea a înţeles că legislaţia în domeniul justiţiei trebuie îmbunătăţită, şi nu ciopârţită. Preşedintele a spus că semnalele partenerilor noştri trebuie luate foarte, foarte în serios şi a precizat că anumite abordări populiste prin care se arată că ar veni unii străini să ne înveţe cum trebuie să ne rânduim noi ţara le refuză clar şi categoric.

”Semnalele partenerilor noştri trebuie luate foarte, foarte în serios. Noi suntem împreună în Uniunea Europeană şi împreună vrem să construim o Uniune mai puternică. Şi atunci, dacă într-o parte apar probleme care atrag atenţia, este bine ca toată lumea să reacţioneze în ideea de a îmbunătăţi întregul mers. Ştiu că în politica românească sunt voci care acuză că partenerii noştri se amestecă în treburile interne ale României. Această abordare este fundamental greşită, tocmai în virtutea faptului că suntem împreună în UE este obligatoriu ca atunci când ceva nu merge neapărat aşa cum trebuie să se atragă atenţia. Aceste semnale trebuie luate foarte, foarte în serios, cum de altfel trebuie luate foarte în serios şi opiniile unor actori avizaţi externi, cum este de exemplu Comisia de la Veneţia, care chiar în zilele următoare se va afla în România nu pentru a ne critica, acesta este un discurs populist greşit. Oamenii vin ca să ne ajute să construim o legislaţie mai performantă, mai modernă”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis în conferinţa de presă comună cu premierul Olandei, Mark Rutte.

Şeful statului a continuat: ”Anumite abordări populiste prin care se arată cică că ar veni unii străini să ne înveţe cum trebuie să ne rânduim noi ţara le refuz clar şi categoric. Noi suntem într-o uniune a valorilor, noi dorim să ne consultăm cu parteneri bine intenţionaţi care vin să ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte bine înţelese şi aceste lucruri sunt importante pentru noi toţi. Nu putem să fim parte într-o comunitate de valori şi să ne izolăm faţă de această comunitate.”

Întrebat despre dorinţa României de aderare la spaţiul Schengen, preşedintele Iohannis a precizat că ”Spaţiul Schengen a fost creat printr-o înţelegere care prevede şi paşii de urmat, şi condiţiile care trebuie îndeplinite”.

”Comisia Europeană sprijină demersul de aderare a României, cum majoritatea statelor europene sunt pentru acceptarea României şi de obicei se asociază şi cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori şi amplu dezbătute, iar evoluţia pe care o vedem în domeniul justiţiei cu siguranţă ridică câteva semne de întrebare suplimentare. Eu sunt totuşi moderat optimist că vom reuşi să avem o legislaţie în materie de justiţie care rezistă la o verificare atentă în final şi cred că uşor, uşor toată lumea a înţeles că legislaţia în domeniul justiţiei trebuie îmbunătăţită, şi nu ciopârţită. Sper ca acest lucru în final să fie înţeles şi de cei care au pornit cu un elan nemotivat şi cu o totală lipsă de transparenţă acest procedeu şi cred că există suficientă înţelepciune în politică românească pentru a găsi un final potrivit pentru aceste lucruri”, a ţinut să sublinieze Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus însă că, momentan, etapa în care ne aflăm ridică mai multe semne de întrebare decât aduce certitudini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.