Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că nu există victime româneşti ale atacului terorist din Turcia şi a informat că Dacian Cioloş i-a transmis un mesaj de condoleanţe premierului Turciei, Binali Yildirim, în care subliniază nevoia unei acţiuni comune împotriva terorismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În legătură cu atentatul de pe aeroportul Ataturk din Istanbul Guvernul României condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc în cursul serii de 28 iunie pe aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu numeroase victime. Din datele primite de la autorităţile din Turcia, cât şi din datele primite prin reţeaua consulară europeană, nu există cetăţeni români victime ale atentatului, până în acest moment”, a declarat Liviu Iolu.

El a informat că premierul Dacian Cioloş i-a transmis un mesaj de condoleanţe premierului turc în care a subliniat nevoia unei acţiuni comune privind combaterea terorismului. ”Premierul Dacian Cioloş a transmis în cursul zilei de azi un mesaj de condoleanţe Premierului turc în care condamnă atacul şi subliniază totodată nevoia de a rămâne fermi în eforturile comune pentru combaterea unor astfel de acte de terorism, reafirmând totodată necesitatea intensificării eforturilor internaţionale în acest sens”, a anunţat Iolu.

Ambasada română de la Ankara şi consulatul de la Istanbul au contactat autorităţile locale pentru a afla dacă persoane de cetăţenie română sunt printre victime.

Consulatul de la Istanbul a oferit asistenţă unui număr de 40 de cetăţeni români cărora le-a facilitat cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. ”Cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a fost lovită în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viaţa persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată şi cazată la hotel la puţin timp după producerea exploziilor. Echipa consulară care a ajuns ieri noapte la aeroport se află în continuare acolo şi acordă sprijin cetăţenilor aflaţi încă pe aeroport. Zborurile pe ruta Bucureşti-Istanbul operează în acest moment cu întârzieri şi în cursul zilei de azi cetăţenii români se întorc acasă”, a spus Iolu.

Cel puţin 36 de persoane au fost ucise, iar alte 147 au fost rănite, în atacul de marţi seara de pe aeroportul Ataturk - cel mai sângeros din metropola turcă, vizată de trei ori anul acesta - a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri premierul turc Binali Yildirim, relatează The Associated Press şi AFP.

Toate indiciile sugerează, până acum, că gruparea jihadistă Statul Islamic se află în spatele atacului, a spus premierul. Trei atentatori au venit la aeroport cu un taxi şi s-au detonat după ce s-a deschis focul asupra lor, a adăugat Yildirim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.