Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, aflat într-o vizită oficială în România în contextul intensificării relaţiilor bilaterale în ultimii ani, precum şi al apartenenţei celor două state la acelaşi Trio al Preşedinţiei Consiliului UE, a declarat vineri la finalul discuţiei cu premierul Viorica Dăncilă că interesul comun al României şi al Croaţiei este aderarea la Spaţiul Schengen, considerând că cele două ţări au îndeplinit toate criteriile pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Interesul României şi cel al Croaţiei este spaţiul Schengen. Cred că am atins un grad avansat, dacă nu chiar am îndeplinit toate condiţiile tehnice astfel încât să aderăm şi la acest spaţiu”, a declarat premierul croat.

El a subliniat faptul că în relaţia bilaterală dintre cele două state un rol important îl au şi minoritatea croată din România şi comunitatea română din Croaţia.

"Minoritatea croată din România este una dintre cele mai vechi minorităţi pe care Croaţia o are în afara ţării”, a precizat Andrej Plenkovic.

Premierul croat a mai spus că în discuţiile purtate cu Viorica Dăncilă s-a abordat şi chestiunea Dunării, adăugând că acest coridor trebuie îmbunătăţit pentru a permite o mai bună colaborare economică.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a spus că România va continua să promoveze Dunărea "ca pe un important coridor de transport între vestul şi estul Europei”. "Este foarte important să creăm un cadru proprice pentru creşterea volumului de mărfuri transportate pe Dunăre”, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că anul trecut schimburile comerciale dintre România şi Croaţia au crescut cu 25 la sută: "Am remarcat cu plăcere că schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat în 2017 o creştere de 25 la sută, ceea ce nu este întâmplător având în vedere eforturile care s-au depus anul trecut pentru intensificarea relaţiilor comerciale”.

Dăncilă a spus că în discuţiile cu omologul său croat a fost abordată şi problematica Balcanilor de Vest, ambele state având un interes major în ceea ce priveşte stabilitatea şi securitatea regiunii. 

Premierul României a enunţat temele abordate în discuţiile cu prim-ministrul croat, apreciind că există un potenţial foarte bun de cooperare în educaţie, apărare, agricultură, dar şi turism.

"Am salutat coordonarea care există deja între România şi Croaţia, inclusiv în cadrul Trioului cu Finlanda. Aceasta este necesară şi pentru identificarea unor priorităţi comune în plan european, susceptibile a genera rezultate pozitive, mai ales prin continuitatea pe care o putem intensifica la nivelul Consiliului UE. (...) Împreună cu prim-ministrul croat, am apreciat faptul că politica de coeziune şi politica agricolă comună, rămân principalele priorităţi”, a mai spus Dăncilă.

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a fost primit cu onoruri militare, vineri, la Palatul Victoria, de către  premierul Viorica Dăncilă. Şeful Executivului de la Zagreb a fost primit, după întâlnirea de la Guvern, şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Vizita oficialului croat are loc în contextul intensificării relaţiilor bilaterale în ultimii ani, precum şi al apartenenţei celor două state la acelaşi Trio al Preşedinţiei Consiliului UE. Scopul principal al întrevederii îl reprezintă consolidarea cooperării la nivel politic şi economic şi identificarea de noi arii de cooperare la nivel sectorial, a transmis Guvernul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.