Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, participă, joi, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care va avea loc la Bruxelles. Printre temele de discuţie se află agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dimensiunea geopolitică a securităţii economice, abordarea UE faţă de Turcia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, miniştrii de Externe europeni vor avea, în cadrul reuniunii, un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dimensiunea geopolitică a securităţii economice, precum şi cu privire la abordarea UE faţă de Turcia. De asemenea, vor discuta şi aspecte curente privind relaţia cu China şi rezultatele Summit-ului UE-CELAC (Bruxelles, 17-18 iulie 2023).

În marja CAE, oficialii europeni vor avea o discuţie informală, prin video-conferinţă, cu secretarul de stat american Antony Blinken cu privire la consolidarea relaţiei transatlantice pe teme de interes comun şi, de asemenea, vor participa la un mic-dejun informal cu Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului (OHCHR), Volker Türk, în cadrul căruia vor fi explorate oportunităţile de intensificare a cooperării UE-OHCHR în domeniul drepturilor omului.

Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc la scurt timp după Summit-ul NATO de la Vilnius (11-12 iulie) şi va pune accentul pe sprijinul UE, respectiv implementarea deciziilor liderilor europeni adoptate cu ocazia Consiliului European din iunie a.c., precum şi pe demersurile diplomatice la nivel global în sprijinul Ucrainei, inclusiv în contextul refuzului Rusiei de a prelungi valabilitatea Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Miniştrii europeni vor avea o primă discuţie privind dimensiunea externă a securităţii economice europene, în baza Comunicării Comisiei Europene din 20 iunie privind Strategia UE pentru securitate economică.

Discuţia privind Turcia vizează identificarea celor mai bune modalităţi de avansare a relaţiilor UE-Turcia.

Cu prilejul schimbului de opinii informal cu secretarul de stat american Antony Blinken, se vor aborda aspectele legate de continuarea cooperării şi asigurării unităţii transatlantice pe teme de interes comun, în special privind menţinerea unui sprijin constant şi solid pentru Ucraina pe termen lung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.