Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a participat, luni, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe, în formatul miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre ale Uniunii Europene, reuniune în care s-a pus accent pe raportul de progres privind implementarea concluziilor CAE din noiembrie 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reuniunea s-a desfăşurat în perspectiva pregătirii raportului de progres privind implementarea concluziilor CAE din luna noiembrie a anului trecut, care a dat undă verde procesului de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene în domeniul apărării şi securităţii şi a stabilit direcţiile generale de acţiune pentru dezvoltarea politicii de securitate şi apărare comună (PSAC)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Activitatea a fost o ”etapă importantă” pentru finalizarea şi prezentarea unui raport de etapă pe acest subiect de către Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, la reuniunea şefilor de state şi de guverne din statele membre ale UE, care se va desfăşura în 9 - 10 martie.

”Pe parcursul sesiunii în format comun, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării au adoptat concluzii ale Consiliului cu privire la stadiul şi perspectivele procesului de implementare a Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate şi apărare, cu accent pe aspecte prioritare de pe agenda europeană: cooperarea structurată permanentă, revizuirea coordonată anuală a apărării şi capabilitatea permanentă de planificare operaţională şi conducere a misiunilor cu caracter non-executiv”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, miniştii apărării s-au reunit şi în cadrul unui mic dejun informal, abordând subiecte referitoare la angajarea UE în cadrul PSAC, în vecinătatea extinsă a Uniunii. Oficialii au evaluat ”operaţionalizarea nivelului de ambiţie al UE” agreat în noiembrie 2016, ca răspuns la provocările de securitate complexe la adresa Uniunii, fiind abordate totodată angajamentele UE în Libia, regiunile Sahel şi Cornul Africii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.