Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman. Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală, analizând evoluţiile concrete privind priorităţile din următoarea perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte pregătirea Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, care se va desfăşura în această toamnă la Tallinn, anunţă MAE. Ambasadorul SUA i-a oferit ministrului Aurescu drapelul Statelor Unite ale Americii arborat la ambasadă la 14 iunie 2020, data când s-au împlinit cei 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi oficiali au luat parte, cu prilejul întrevederii, şi la o videoconferinţă cu reprezentanţi ai Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M).

”Cu acest prilej, a fost trecut în revistă stadiul operaţionalizării FII3M, ale cărui baze au fost puse cu prilejul Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) din 2018, de la Bucureşti, găzduit cu succes de către Preşedintele Klaus Iohannis. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, că Fondul reprezintă un instrument fundamental care are ca obiectiv finanţarea proiectelor de interconectare din regiunea celor Trei Mări şi a arătat că realizarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M în sfera transporturilor, energiei sau digitalului ar putea oferi un sprijin important redresării economice post-pandemie. Din această perspectivă, continuarea implementării unor proiecte majore de conectivitate regională va avea, totodată, un impact pozitiv semnificativ asupra creşterii economice şi asupra pieţei muncii din Europa Centrală şi de Est”, notează MAE.

Totodată, şeful diplomaţiei române s-a referit şi la rolul I3M de consolidare a parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului. În context, a subliniat că intenţia SUA de a aloca până la 1 miliard USD pentru proiecte I3M reprezintă o contribuţie importantă la dezvoltarea regiunii şi a parteneriatului transatlantic în ansamblul său. Astfel, oficialul român a reiterat valoarea strategică a proiectelor care vor fi implementate prin FII3M, la care participă ca fondatori Banca Poloneză de Dezvoltare (BGK) şi Eximbank din România, pe lângă importanţa lor economică. De asemenea, a menţionat importanţa implicării în Fond şi a băncilor de profil din regiune, precum şi a instituţiilor financiare europene şi internaţionale, alături de investitori privaţi.

Cu prilejul întrevederii, ambasadorul Adrian Zuckerman i-a oferit ministrului Bogdan Aurescu drapelul Statelor Unite ale Americii arborat la Ambasada SUA din România la 14 iunie 2020, data când s-au împlinit cei 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

FOTO: MAE
FOTO: MAE

”Gestul, de o înaltă valoare simbolică, ilustrează trăinicia şi încrederea care caracterizează prietenia româno-americană şi Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări”, apreciază MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.