Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, însoţit de şefii diplomaţiilor din Lituania şi Austria, a avut vineri întrevederi cu înalţi oficiali din Georgia, la Tbilisi, în cadrul turneului efectuat în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, în Caucazul de Sud, în perioada 24-26 iunie 2021. Georgia este ultima destinaţie aflată pe traseul deplasării, care a cuprins, de asemenea, Republica Azerbaidjan şi Republica Armenia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita a cuprins convorbiri la nivel înalt cu prim-ministrul Irakli Garibashvili şi ministrul de externe David Zalkaliani, precum şi o deplasare la Linia Administrativă de Demarcaţie (ABL) cu regiunea Oseţia de Sud, unde a avut loc o întâlnire cu membri ai misiunii UE de monitorizare EUMM Georgia, între care şi monitori din România. Ţara noastră asigură o contribuţie substanţială la activitatea EUMM, încă de la înfiinţarea acesteia, în prezent, în EUMM activând 23 de experţi români, precizează MAE.

În cadrul discuţiilor cu oficialii georgieni, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că, în rândul ţărilor membre ale Parteneriatului Estic, Georgia continuă să fie cea mai avansată în implementarea reformelor, încurajând din nou partea georgiană să continue acest proces şi subliniind caracterul esenţial al procesului de reformă, inclusiv în domeniul justiţiei, atât pentru modernizarea şi consolidarea democratică a Georgiei, cât şi pentru apropierea sa tot mai mare de UE.

Cu referire la situaţia regională, ministrul român a evidenţiat riscurile conflictelor prelungite de pe teritoriul Georgiei şi din regiune pentru securitatea şi stabilitatea regională şi a reiterat sprijinul ferm al României şi al UE pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, în graniţele sale recunoscute internaţional. Şeful diplomaţiei române a pledat, astfel, pentru continuarea implicării active a Georgiei în procesele regionale, cu obiectivul consolidării încrederii între ţările din regiune şi al dezvoltării, cât mai curând posibil, a unei agende pozitive, de cooperare în Caucazul de Sud. Astfel, a exprimat susţinere pentru crearea unui format de cooperare regională între statele din Caucazul de Sud, cu facilitarea şi participarea UE, concentrat pe obiective de conectivitate, energie etc, îndreptate spre creşterea prosperităţii. De asemenea, a salutat formatul trilateral, creat recent, al statelor asociate cu UE (Georgia, Ucraina, R. Moldova). A subliniat că aceste forme de cooperare, inclusiv cu efecte privind conflictele prelungite, sunt încurajate de UE,  fiind în conformitate cu propunerile avansate de ministrul Aurescu la reuniunea Gymnich de la Lisabona din luna mai.

În ceea ce priveşte conflictele prelungite, ministrul Aurescu a întărit mesajul european privind promovarea de soluţii cuprinzătoare şi durabile, inclusiv prin sprijin pentru stabilizarea situaţiei din teren, reconstrucţia post-conflict şi implementarea de măsuri pentru creşterea încrederii. A subliniat importanţa angajării suplimentare a regiunilor separatiste, cu respectarea politicii de nerecunoaştere, şi a sugerat explorarea posibilităţii extinderii beneficiilor/aplicării DCFTA (Acordul Cuprinzător de Liber Schimb UE-Georgia) şi la regiunile separatiste, care poate avea efecte în creşterea atractivităţii Georgiei pentru regiunile separatiste. 

Pe palier bilateral, şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia pentru relaţiile speciale dintre România şi Georgia, făcând referire la frecvenţa şi substanţa dialogului politic şi cooperării sectoriale dintre cele două ţări, focalizate asupra susţinerii aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale Georgiei. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Georgiei, la 27 august 1991, moment de la care se vor aniversa 30 de ani în 2021. 

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea consecventă şi fermă a României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, manifestată atât la nivel politic, cât şi în plan practic. Astfel, a amintit faptul că România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere UE-Georgia, precum şi faptul că România a sprijinit constant, la nivelul UE, o decizie favorabilă în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii georgieni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.