Membrii Comisiei parlamentare SRI, aflaţi în vizită oficială la Chişinău, au fost primiţi, luni, de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi au avut o întrevedere cu membrii Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, la invitaţia preşedintelui Comisiei, domnul deputat Lilian Carp, anunţă comisia într-un comunicat oficial. Preşedintele Comisiei parlamentare SRI a adresat felicitări preşedintelui Igor Grosu pentru punerea în dezbaterea Parlamentului Republicii Moldova a unui pachet de legi ale securităţii şi a subliniat disponibilitatea membrilor Comisiei de a sprijini parlamentarii R. Moldova pentru îndeplinirea obiectivelor pe dimensiunea securităţii naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul întrevederii, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a salutat vizita Comisiei parlamentare de control al SRI la Chişinău, care coincide cu un eveniment istoric marcant: Ziua Unirii Basarabiei cu România. Preşedintele Parlamentului a prezentat aspecte privind evoluţia situaţiei de securitate din Republica Moldova, precizând că există o preocupare deosebită pe această dimensiune la nivel parlamentar, arată comisia. ”Igor Grosu a punctat care sunt principalele priorităţi de pe agenda internă a Republicii Moldova, stadiul reformelor realizate ca parte a demersurilor ţării pentru integrarea în Uniunea Europeană şi a mulţumit României pentru sprijinul acordat pentru asigurarea securităţii energetice”, precizează parlamentarii.

Senatorul Cristian Chirteş a mulţumit preşedintelui Comisiei securitate naţională, deputatul Lilian Carp, pentru invitaţia adresată Comisiei de a efectua o vizită de lucru la Chişinău.

Preşedintele delegaţiei române a salutat învestirea în funcţia de prim-ministru a Republicii Moldova în persoana domnului Dorin Recean şi a transmis aprecieri pentru adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii prin care româna devine limbă de stat, precizând că astfel cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului se simt mai apropiaţi şi mai uniţi ca niciodată. Preşedintele Comisiei parlamentare SRI a adresat felicitări preşedintelui Igor Grosu pentru punerea în dezbaterea Parlamentului Republicii Moldova a unui pachet de legi ale securităţii şi a subliniat disponibilitatea membrilor Comisiei de a sprijini parlamentarii R. Moldova pentru îndeplinirea obiectivelor pe dimensiunea securităţii naţionale, se mai arată în comunicat.

La întrevederea delegaţiei Comisiei parlamentare SRI cu membrii Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, discuţiile au vizat aspecte referitoare la noile provocări de securitate generate de războiul din Ucraina şi ameninţarea rusă asupra stabilităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, organizarea şi modul de lucru al Comisiei din Parlamentul României, revizuirea legislaţiei în domeniul securităţii naţionale, cu accent pe mecanismele de control asupra activităţii de informaţii, care să garanteze respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Preşedintele Comisiei din Republica Moldova, deputatul Lilian Carp, a prezentat stadiul în care se află dezbaterile parlamentare în Comisie asupra celor trei legi, a punctat principalele reglementări şi şi-a exprimat speranţa ca aceste legi să fie adoptate într-un termen de aproximativ o lună. “Situaţia de securitate în Republica Moldova este îngrijorătoare. Această ţară nu este singură în faţa provocărilor de securitate cu care se confruntă. Exprim susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. Salut eforturile pe care le fac autorităţile moldovene şi Parlamentul R. Moldova pentru a-şi proteja cetăţenii în faţa ameninţărilor Federaţiei Ruse”, a declarat senatorul Cristian Chirteş.

Ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea pentru continuarea şi dezvoltarea dialogului parlamentar între cele două Comisii, sens în care preşedintele delegaţiei române a adresat o invitaţie delegaţiei moldovene la Parlamentul României, în sesiunea din toamnă-iarnă, precizează comisia. Din delegaţie au făcut parte toţi cei nouă membri ai Comisiei parlamentare SRI: Ioan-Cristian Chirteş (preşedinte), Florin-Silviu Hurduzeu (vicepreşedinte), Csoma Botond (secretar), Dorel-Gheorghe Acatrinei, Oana Florea, Teodor Lazăr, Silviu Macovei, Alexandru Muraru, Răzvan Prişcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.