Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, legat de fotografia postată de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care ambasadorul SUA, Hans Klemm, apare ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc, în timpul unei vizite în Covasna, că asemenea vizite "presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi", iar MAE "a transmis aceste considerente partenerilor americani, în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe arată că vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de a se documenta la faţa locului cu privire la realităţile din statul de reşedinţă şi de a avea un dialog cu autorităţile locale şi se declară convinşi că "asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităţilor din România în ceea ce priveşte drepturile de care se bucură persoanele aparţinând minorităţilor naţionale şi modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie".

"Asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti", mai precizează reprezentanţii MAE. 

 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ionuţ Vâlcu, a declarat, pentru News.ro, că miercuri dimineaţă "a existat o conversaţie între ambasadă şi conducerea MAE".

Ambasada SUA a precizat, la solicitarea News.ro de a transmite un punct de vedere legat de fotografia postată de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care ambasadorul american apare ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc, că "ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie şi călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti".

"Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii", a precizat, pentru News.ro, Biroul de Presă al Ambasadei SUA.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook, miercuri dimineaţă, o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, care marţi a făcut o vizită în judeţul Covasna, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Fotografia este însoţită de un mesaj în care Antal susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, ”care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”.

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română.

”Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, este mesajul în limba română.

Primarul din Sfântu Gheorghe susţine, printre altele, în mesajul în limba maghiară, că a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, pe care l-a întrebat dacă se poate vorbi despre libertate religioasă în condiţiile în care maghiarilor din România li se iau bunurile bisericeşti şi dacă şi în SUA democraţia este la fel ca în Bucureşti, ”când trei lupi şi un miel votează ce vor mânca la cină”.

De asemenea, el spune că l-a mai întrebat pe Hans Klemm dacă se poate vorbi despre egalitate, în condiţiile în care maghiarii sunt hărţuiţi din cauza unui steag şi dacă un singur om poate să dea în judecată o instituţie publică, respectiv Primăria Sfântu Gheorghe, iar autorităţile să permită acest lucru. 

Primarul Antal Arpad vorbeşte, în mesajul în limba maghiară, şi despre regionalizare, susţinând că există un plan de regionalizare a cărui esenţă este ca administraţia publică locală să fie luată din mâinile comunităţii maghiare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.