MAE afirmă, referindu-se la postarea Ambasadei Ruse pe tema acţiunilor soldaţilor Armatei Roşii în statele pe care susţine că le-a eliberat de fascism, că informaţiile sunt lipsite de rigoarea unei dezbateri academice şi nu sunt complete. "Regretăm că Ambasada Federatiei Ruse continuă seria "episoadelor istorice"", subliniază ministerul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În spiritul unor relaţii pe care ni le dorim pragmatice şi predictibile cu Federaţia Rusă, este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici şi mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federaţiei Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informaţiile diseminate în spaţiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm că Ambasada Federatiei Ruse continuă seria «episoadelor istorice»", precizează MAE.

Conform instituţiei, trecutul relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă nu trebuie să facă loc unor speculaţii si opinii nefundamentate, care pot dăuna relaţiilor bilaterale.

"Amintim si pe această cale existenţa unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură şi are ca obiectiv să analizeze istoria comună a relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă. Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanţa acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la «incursiunile istorice» ale Ambasadei Federaţiei Ruse în România. Invităm Ambasada Federaţiei Ruse să actualizeze informaţiile istorice pe care le foloseşte, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune“. adaugă MAE.

Ambasadorul României la Moscova Vasile Soare a reacţionat pe Facebook la o postare a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în care sunt numite mituri relatările despre atrocităţile comise de armata sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial, afirmându-se că de fapt aceştia au eliberat Europa de fascism. "Aţi cam dat cu bâta în baltă! (...) Este regretabilă postarea", afirmă ambasadorul Soare.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.