Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că au fost aprobate patru propuneri pentru numirea de ambasafori în Kenya, Lituania, Sri Lanka şi Tunisia. Propunerea pentru Kenya - unde ambasadorul a fost rechemat în iunie, după ce ar fi făcut remarci rasiste la o reuniune ONU - este Genţiana Şerbu, fost ambasador în Cuba.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În conformitate cu prevederile legale, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, au fost aprobate de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era vacantă. Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările şi practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor patru candidaţi pentru poziţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României. De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961”, arată MAE, într-un comunicat de presă transmis luni.

Ministerul adaugă că a urmărit, în stabilirea propunerilor de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, ”criterii de profesionalism şi pregătire adecvate acestor posturi, pentru a asigura că reprezentarea României în afara graniţelor este realizată la cel mai înalt standard”.

”Persoanele nominalizate pentru funcţii de ambasadori ai României sunt membri ai Corpului Diplomatic şi Consular al României şi au dat dovadă, pe parcursul activităţii atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior, de profesionalism şi o foarte bună cunoaştere a relaţiilor bilaterale şi a dinamicilor internaţionale”, precizează sursa citată.

După audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerea avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, preşedintele României va semna decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.

Redăm lista cu cele patru persoane propuse pentru a ocupa o funcţie de ambasador:

Republica Kenya – Genţiana Şerbu. Îndeplineşte, din 2021, funcţia de director al Direcţiei America Latină şi Caraibi, din Centrala MAE. A fost ambasadorul României în Cuba în perioada 2016-2021 şi consul general la Consulatul General al României la Cahul, Republica Moldova, între 2010-2014. A activat şi în cadrul Misiunii/Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, între 2004 şi 2009. Anterior, în perioada 2000-2004, a fost, printre altele, secretar executiv al Centrului SECI pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere (actual SELEC). Vorbeşte limbile franceză, engleză şi spaniolă.

Republica Lituania - Adriana Octavia Ciamba. Îndeplineşte, din 2019, funcţia de însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei României în Republica Elenă, unde a mai activat în perioada 2012-2013. A îndeplinit funcţia de consul general în cadrul Consulatului General al României la Istanbul, în perioada 2013-2021. În Centrala MAE, a îndeplinit funcţia de director adjunct al Direcţiei Drepturile Omului, în perioada 1997 – 1999. Vorbeşte limbile engleză, franceză, greacă şi turcă.

Republica Democratică Socialistă Sri Lanka - Steluţa Arhire. A fost ambasador al României în Republica Slovacă în perioada 2016-2021. A fost adjunct al şefului de misiune în cadrul Ambasadei la Washington (2011 – 2014) şi adjunct al şefului de misiune în cadrul Misiunii României de la Geneva (2006-2008). În 2011 a fost însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei la Bangkok. În Centrala MAE, unde a activat, inter alia, ca director al Direcţiei OSCE, Consiliul Europei şi drepturile omului în perioada 2004-2006, director general adjunct al Direcţiei Generale Europa Extinsă (în 2004), director al Direcţiei Uniunea Europeană/Direcţia Cooperare Politică şi Dezvoltare Instituţională a UE, între 1999 şi 2000. Vorbeşte limbile engleză şi franceză.

Republica Tunisiană - Valentin-Ciprian Muntean. Îndeplineşte, din 2019, funcţia de director general al Departamentului Consular din Centrala MAE, gestionând un număr mare de crize şi urgenţe consulare de o complexitate deosebită. Anterior, a fost consul general/şef al secţiei consulare în cadrul Ambasadei României la Londra (2016 – 2019), unde a gestionat relaţia cu comunitatea de români, răspunzând unui număr mare de situaţii speciale şi crize consulare. A mai activat în cadrul Ambasadei României la Nicosia (2010-2015) şi Ambasadei României la Chişinău (2009-2010). Vorbeşte limbile engleză, italiană, greacă şi franceză.

În luna iunie, ambasadorul României în Kenya, Dragoş Viorel Ţigău, a fost rechemat de urgenţă de către Ministerul Afacerilor Externe, după ce în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora diplomatul român a făcut remarci rasiste la o reuniune ONU care a avut loc în luna aprilie, la Nairobi, a transmis G4Media.

Conform presei din Kenya, ambasadorul român ar fi spus, într-o discuţie cu un grup de diplomaţi est-europeni: „Grupul african ni s-a alăturat”, remarcă făcută în contextul în care ar fi văzut, în apropiere, o maimuţă neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.