Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a sosit, luni, în România, unde a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, apoi a mers la Palatul Cotroceni, unde a fost primit de către preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi şefi de stat vor susţine în jurul orei 16.45 o declaraţie de presă comună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrej Kiska a ajuns luni, în România, prima oprire fiind la Mormântul Ostaşului Necunoscut, unde a depus o coroană de flori. Kiska a fost primit apoi la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale.

La sosire, preşedintele Slovaciei l-a îmbrăţişat pe Klaus Iohannis şi i-a transmis condoleanţe pentru decesul soacrei sale, în urma căruia preşedintele şi-a anulat programul oficial de marţi, când trebuia să îl însoţească pe Andrej Kiska la un forum economic şi la o întâlnire cu comunitatea slovacă la Nădlac.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei doi şefi de stat au convorbiri la Palatul Cotroceni, iar în jurul orei 16.45 vor susţine declaraţii comune de presă.

"Obiectivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea dinamicii pozitive a relaţiei dintre România şi Slovacia, la nivel politic, economic şi sectorial, precum şi a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări. Cei doi înalţi oficiali vor discuta şi decide noi modalităţi de întărire a excelentei relaţii politice bilaterale", informează Preşedinţia.

În privinţa componentei economice, Iohannis va sublinia importanţa relaţiilor bilaterale, plecând de la recordul istoric al schimburilor comerciale atins în 2015, de 2,4 miliarde de euro, şi aflate în creştere.

Un alt subiect de discuţie va fi minoritatea slovacă din România.

"Ţinând cont că Slovacia deţine, în acest semestru, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuţiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecţie cu privire la viitorul Europei, lansat la Summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi Preşedinţi vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene şi regionale de actualitate, inclusiv politica Uniunii Europene de extindere şi raportarea la Vecinătatea Estică"; se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

În cursul vizitei, va fi discutat şi subiectul cooperării în cadrul NATO şi evoluţiile de securitate din regiune.

Marţi, preşedintele Slovaciei va merge la deschiderea forumului de afaceri româno-slovac, iar în cursul serii va merge în judeţul Arad, la Nădlac, unde va avea o întâlnire cu membri ai comunităţii slovace din România.

Este prima vizită de stat a lui Andrej Kiska în România. În noiembrie 2015, Klaus Iohannis s-a aflat la Bratislava, în vizită de stat, la invitaţia lui Andrej Kiska.

Din iulie, Bratislava îşi asumă preşedinţia rotativă a UE pentru o perioadă critică de şase luni, în care blocul comunitar se confruntă cu o presiune fără precedent, generată de decizia britanicilor de a ieşi din Uniune. Aceasta este prima preşedinţie asumată de statul slovac, care a aderat la UE în ianuarie 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.