Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, în cadrul declaraţiilor comune susţinute duminică împreună cu preşedintele polonez Andrzej Duda, că rezultatele Summitului NATO de la Varşovia arată că se poate vorbi de o cooperare strategică între Polonia, România şi Statele Unite ale Americii, Iohannis invocând totodată şi colaborarea polono-româno-turcă în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi preşedinţi au arătat că în concluziile Summitul-ului NATO de la Varşovia au fost cuprinse idei care au fost discutate în noiembrie 2015 în cadrul reuniunii de la Bucureşti a liderilor a nouă state NATO din Europa de Este, reuniune ce a fost organizată în comun de către Polonia şi România.

”Atunci, am inclus deja în Declaraţia Comună câteva linii pe care le-am reluat în cadrul Summit-ului NATO care tocmai s-a încheiat. Cred că cea mai importantă concluzie şi în Formatul Bucureşti, dar şi în Formatul NATO de acum a fost că dacă mergem împreună mai departe, dacă colaborăm în domeniul securitar, evident şi în domeniul economic, atunci această colaborare în sine reprezintă o foarte bună garanţie pentru soliditatea şi stabilitatea flancului estic, or acest lucru l-am convenit şi astăzi şi mergem cu certitudine împreună mai departe”, a declarat Iohannis.

El a arătat că întărirea securităţii flancului estic al NATO în urma Summit-ului de la Varşovia este şi rezultatul strânsei colaborări între Polonia, România şi SUA. ”Foarte important şi un punct deosebit de consistent pe agenda discuţiilor noastre a fost consolidarea legăturii transatlantice şi cred că putem să vorbim foarte bine de o cooperare strategică româno-polono-americană. Este clar că o parte importantă din abordările noastre pe flancul estic se datorează acestei colaborări excelente pe care şi Polonia o are cu Statele Unite ale Americii, şi România o are cu Statele Unite ale Americii, şi cred că şi aici colaborarea în trei nu poate decât să aducă o abordare mai solidă, mai consistentă şi soluţii mai bune pentru ţările noastre, pentru securitatea cetăţenilor noştri”, a spus Iohannis.

Preşedintele român a spus că cele două ţări au acum ca sarcină comună punerea în aplicare a deciziilor NATO. La rândul său, preşedintele Poloniei, Adrzej Duda a salutat noul stadiu al cooperării militare dintre cele două ţări. ”Alaltăieri aţi declarat că, în cadrul Enhanced Forward Presence, va fi trimisă în Polonia o companie a armatei din România pentru a consolida forţele Alianţei care vor staţiona în ţara noastră. Mulţumesc foarte mult domnule preşedinte pentru această declaraţie, noi  vom dori să adâncim colaborarea militară cu România”, a spus Duda.

În paralel, vor fi dezvoltate relaţiile celor două state din cadrul NATO cu Turcia. ”Există un Format pe care l-am discutat astăzi, un Format regional, trilaterala Polonia-România-Turcia. Am convenit să continuăm acest Format şi miniştrii de externe care au fost împreună cu noi astăzi la convorbirile oficiale ne-au confirmat că în această toamnă va avea loc o întâlnire a miniştrilor de externe la Bucureşti pentru a găsi cele mai bune căi pentru a continua acest Format, care regional este important şi vrem să păstrăm această colaborare”, a anunţat Iohannis.

Preşedintele român a salutat şi creşterea în 2015 a schimburilor economice cu 11%. ”Este mult. Este mult în condiţiile în care economiile sunt foarte departe de acest ritm de creştere, chiar dacă, de exemplu, economia României a reuşit totuşi performanţa de a ajunge la o creştere de aproape 4%. Am ajuns astfel la schimburi bilaterale de 4,5 miliarde de euro şi totuşi cred că aici mai este foarte mult potenţial şi noi ne străduim să convingem investitori polonezi să vină în România. Ne străduim să convingem şi românii să vină în Polonia, iar recenta inaugurare, la 9 iunie, la Varşovia, a Camerei de Comerţ şi Industrie Polono-Române este un semnal foarte bun”, a conchis Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.