Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, joi, în discursul rostit în plenul Camerelor reunite, că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, joi, în discursul rostit în plenul Camerelor reunite, că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.

Juncker a amintit ca unul dintre obiectivele pe care şi le-a fixat a fost ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria să fie ridicat până la finalul mandatului său.

„Condiţiile pentru acest lucru sunt întrunite, România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte reforma sistemului său judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, a dat asigurări şeful Executivului european.

"Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii şi exigenţe de pe o zi pe alta. MCV e bine realizat şi alte exigenţe, alte criterii nu vor mai fi impuse. (..) Tinerii ataşaţi de valorile democratice şi statul de drept sunt atuul dumneavoastră cel mai de preţ. Speranţele lor legitime trebuie luate în considerare şi mă refer acum la spaţiul Schengen", a spus preşedintele Comisiei Europene.

El a subliniat şi că „sfârşitul MCV înseamnă şi mai multă cooperare”, în condiţiile în care „solidaritatea europeană este o legătură de angajament reciproc”, şi a promis României că poate conta pe sprijinul total al CE.

La începutul discursului, primit cu aplauze, el a remarcat că bogăţia României constă în cultura română, intelectualii români, cei care au participat la tragediile din secolul 20 prin curajul lor.

El a salutat împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, de care îşi aminteşte „cu emoţie”, şi a amintit că a fost alături de ţara noastră pe calea apropiere de UE.

„Sunt mândru că am participat îndeaproape la acest moment crucial pentru viaţa UE”, a spus el.

„Europa este, în primul rând o poveste de inima, de mai multe inimi care bat împreună”, a afirmat pre;edintele Comisiei Europene.

Juncker a explicat că a ales să se adreseze parlamentarilor români, “ca un prieten fidel”, în limba franceză pentru că "aparţinem francofoniei, această familie mare de 247 milioane de cetăţeni care apartin aceleiaşi limbi".

"Eu mereu am fost surprins că pentru cineva care e membru al francofoniei exista moda de a mi se adresa in engleză", a remarcat el.

De altfel, săptămâna trecută, Juncker a spus ironic, în cursul unei vizite în Italia, că limba engleză îşi pierde din importanţă în urma Brexit şi că de aceea prefer să folosească limba franceză.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.