Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit, joi, la întâlnirea pe care a avut-o cu cetăţenii la Bucureşti, despre Brexit, despre posibila aderare la Uniunea Europeană a Turciei şi Republicii Moldova, despre conflictul ”oarecum” existent cu Rusia şi a afirmat că Uniunea Europeană nu îşi doreşte ca ”vechii demoni să se trezească în Balcanii occidentali”. Întrebat dacă crede că după Marea Britanie vor urma şi alte state care ar putea să părăsească Uniunea Europeană, Juncker a spus: ”Vor vedea la autopsie că nu merită efortul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a vorbit despre România şi dragostea sa faţă de ţara noastră, Jean-Claude Juncker a fost întrebat de un meşter opincar din Oltenia, prin intermediul unui mesaj video: ”De ce părăseşte Anglia Uniunea Europeană? Urmează şi alte ţări?”.

A fost singurul răspuns pe care preşedintele Comisiei Europene l-a formulat în limba engleză, după ce în deschiderea evenimentului a spus că va vorbi franceză şi pentru că România este ţară francofonă.

”Nu ştiu de ce britanicii au decis să iasă. Cred că este o greşeală majoră, pentru că nu cred că o ţară ca Marea Britanie este mai puternică în afară. Dacă eşti în interior, poţi afecta gândirea celorlalţi (...) Am două «distrugeri» la care mă pot referi: Gorbaciov şi prietenul meu David Cameron. Trebuie să mă întreb unde am greşit”, a spus Juncker.

Cât priveşte alte state care ar putea să părăsească uniunea, Jean-Claude Juncker nu vede să existe această posibilitate. ”Vor vedea la autopsie că nu merită efortul”.

După răspunsul oferit, preşedintelui Comisiei Europene i-a fost înmânată de către moderatorul evenimentului o pereche de opinci din piele, în miniatură, realizate de meşterul oltean, pentru care diplomatul a mulţumit.

Turcia şi Republica Moldova vor deveni vreodată membre ale Uniunii Europene?, a fost o altă întrebare. Diplomatul a explicat: ”Am spus la începutul madatului meu că până în 2019, când se va încheia, nu vor mai exista noi state care să adere. Niciunul dintre candidaţii de acum nu întruneşte normele. Trebuie să distingem însă”.

El a vorbit despre două tendinţe majore: ”cea pro-europeană şi cea, ca să nu-i spun pro-rusă, mai puţin pro-europeană”. ”Nu ne dorim ca vechii demoni să se trezească în această regiune în Balcanii occidentali”, a spus el referitor la Turcia şi Rusia.

Juncker a precizat că Uniunea Europeană este ”oarecum” în conflict cu Rusia, din cauza nerespectării graniţelor şi a problemei privind Crimeea: ”Trebie să avem un dialog decent cu Rusia. Suntem oarecum în conflict, pentru că nu respectă graniţele, privind Crimeea şi altele. Am urmărit să avem un dialog constructiv”.

Adept al dialogului, el este de părere că o ”armată europeană” nu ar fi răspunsul. La întrebarea venită din public, Juncker a spus: ”Mă opun ideii de a vedea că Uniunea Europeană se militarizează. Va fi curând un summit NATO, iar Statele Unite se văd nevoite să investească în asta”.

În schimb, preşedintele Comisiei Europene vede drept o problemă importantă Africa. ”Ajutarea Africii este mai importantă decât militarizarea. Nu trebuie redus bugetul pentru proiecte de cooperare”, a afirmat el.

Jean-Claude Juncker a vorbit şi despre programele de educaţie Erasmus, despre perspectivele de finanţare, glumind pe marginea faptului că, de la lansarea acestuia, 8 milioane de studenţi au beneficiat de burse, iar 1 milion dintre aceştia s-au căsătorit în afara graniţelor ţării lor.

”Programul este un succes şi va continua fără a fi privat de mijloace. Un milion de studenţi s-au căsătorit. În loc să se îndrăgostească de Europa s-au îndrăgostit de europeni. Iată, acum, sute de mii de bebeluşi sunt fructul Erasmus. Comisia a finanţat astfel libidoul continental”, a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, au participat joi, la Muzeul Naţional de Artă al României, la un dialog cu cetăţenii despre viitorul Europei. Între temele abordate s-au numărat dialogul social, părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, corupţia, plecarea tinerilor din România în alte state europene.

”Când nu ai dialog social, echilibrul şi armonia se pierd. Fără dialog social, Europa nu mai e Europa”, a mai afirmat Juncker.

La dialogul care a durat aproximativ o oră au participat studenţi, cei mai mulţi dintre ei de la facultăţi de relaţii şi afaceri internaţionale, dar şi politicieni.

Prin intermediul reţelelor de socializare au putut fi transmise mesaje, folosind hashtag-urile #Eudialogues şi #FutureofEurope.

Evenimentul a punctat şi Ziua Europei (9 mai), zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi 60 de ani de la înfiinţarea organismului.

Preşedintele CE, cel mai longeviv lider din Uniunea Europeană, a ţinut joi un discurs în Parlamentul României şi a făcut vizite la Palatele Cotroceni şi Victoriei.

Pe contul său de Twitter, Jean-Claude Juncker a scris joi: ”Sunte fericit să sărbătoresc Ziua Europei alături de prietenul meu Klaus Iohannis. România şi Europa pot face lucruri mari împreună”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.