Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare, a Ţării că vineri, după consultarea CSAT, a aprobat participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia, începând cu anul 2017, rolul acestui grup fiind de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia. Astfel, începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summit-ul NATO de la Varşovia din 2016”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Am informat Parlamentul României în această chestiune”, a menţionat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a anunţat că CSAT a analizat şi aprobat obiectivele României la Summit-ul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai.

”Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea summit-ului din 2018”, a spus şeful statului.

Iohannis a arătat că aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei transatlantice, o relaţie bazată pe unitatea şi solidaritatea între aliaţi.

”Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul summit-ului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre”, a mai spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.