Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare, a Ţării că vineri, după consultarea CSAT, a aprobat participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia, începând cu anul 2017, rolul acestui grup fiind de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia. Astfel, începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summit-ul NATO de la Varşovia din 2016”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict.

”Am informat Parlamentul României în această chestiune”, a menţionat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a anunţat că CSAT a analizat şi aprobat obiectivele României la Summit-ul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai.

”Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea summit-ului din 2018”, a spus şeful statului.

Iohannis a arătat că aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei transatlantice, o relaţie bazată pe unitatea şi solidaritatea între aliaţi.

”Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul summit-ului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre”, a mai spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.