Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, la conferinţa anuală transatlantică organizată de Camera de Comerţ Americană din Europa , că securitatea şi prosperitatea Europei nu pot fi separate de securitatea şi prosperitatea Americii. "Nu trebuie să uităm niciodată care ne sunt interesele. Cred că este nevoie de o reînnoire a angajamentului SUA în Europa în domenii strategice precum energia, noile tehnologii şi infrastructura critică", a afirmat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O cooperare transatlantică puternică a fost dintotdeauna şi va rămâne o condiţie esenţială a prosperităţii pentru economiile noastre şi pentru cetăţenii noştri. Parteneriatul transatlantic rămâne relaţia strategică esenţială pe arena globală. Împreună, ţările noastre reprezintă de departe grupul de ţări cu cea mai mare influenţă din lume. Ceea ce nu ar trebui să reprezinte, însă, un motiv de delăsare. România este pe deplin dedicată unei relaţii transatlantice puternice, cooperării strânse între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi între Uniunea Europeană şi NATO. Ca Partener Strategic al Statelor Unite, România consideră că mandatul său la conducerea Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a promova o agendă pozitivă de cooperare între Uniunea Europeană şi Statele Unite", a afirmat Klaus Iohannis, în alocuţiunea susţinută, joi, la Bruxelles, în cadrul conferinţei anuale Transatlantice organizate de AmCham EU.

El a spus că o Europă puternică, unită şi cu o economie de succes rămâne o necesitate pentru Statele Unite, iar securitatea şi prosperitatea Europei nu pot fi separate de securitatea şi prosperitatea Americii. 

Relaţia economică dintre Statele Unite şi Europa este cea mai cuprinzătoare şi cea mai importantă din lume, a mai spus Iohannis.

"(...) Europa este bună pentru afacerile americane şi ne bucură să constatăm acest lucru", a adăugat Iohannis.

El a afirmat că sistemul comercial multilateral reglementat, guvernat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), stă la baza prosperităţii în Europa, în SUA şi peste tot în lume. Cu toate acestea, este, într-adevăr, nevoie de schimbare.

"Din punctul său de vedere, UE va trebui să îşi adapteze politica comercială pentru a apăra interesele noastre strategice şi pentru a reflecta noile realităţi din economia globală, inclusiv pe fondul situaţiilor care implică practici anticoncurenţiale. România sprijină modernizarea OMC. Este nevoie de mai multă transparenţă şi de stabilirea unor mecanisme care să abordeze, în faze incipiente, tensiunile comerciale dintre parteneri. Această muncă nu este deloc uşoară, dar rămâne esenţială şi poate da rezultate mult mai bune în contextul unui efort conjugat cu Statele Unite şi cu alţi parteneri cu viziuni asemănătoare", a mai spus el.

Klaus Iohannis consideră că dialogul transatlantic strategic referitor la comerţ, inclusiv în contextul unui viitor parteneriat pentru comerţ şi investiţii, trebuie să continue într-o manieră constructivă şi pozitivă.

"Nu trebuie să uităm niciodată care ne sunt interesele. Cred că este nevoie de o reînnoire a angajamentului SUA în Europa în domenii strategice precum energia, noile tehnologii şi infrastructura critică. De asemenea, este nevoie să întărim cooperarea în domeniul securităţii cibernetice şi în ceea ce priveşte viitorul infrastructurii noastre digitale. (...) Este nevoie, de asemenea, de o intensificare a cooperării strategice în domeniul energiei. SUA poate juca un rol esenţial în ceea ce priveşte securitatea energetică a continentului nostru. Companiile americane au pornit o veritabilă revoluţie energetică în America, iar aceasta evoluţie se poate dovedi esenţială pentru securitatea energetică a Europei din perspectiva opţiunilor energetice ale regiunii", a afirmat Iohannis.

El a amintit că Iniţiativa Celor Trei Mări, al cărei summit a fost găzduit la Bucureşti în 2018, a pus bazele unui angajament al Europei Centrale şi de Est cu UE şi SUA cu scopul promovării interconectivităţii regionale în energie, transport şi sectorul digital.

"Nu putem nega faptul că au loc schimbări profunde la nivel global. Peste tot in lume, noi actori îşi fac apariţia, modalităţile de a face comerţ se schimbă, se conturează noi dinamici demografice. Ne confruntăm cu provocări serioase precum schimbările climatice, fenomenul migraţiei, terorismul şi populismul. În plus, noi tehnologii ne afectează viaţa de zi cu zi, iar geopolitica pare să joace un rol mult mai important acum decât în trecutul recent, de la Războiul Rece încoace", a mai spus Iohannis.

El a adăugat că, în confruntarea cu aceste dificultăţi, "nu trebuie să uităm însă ceea ce ne leagă, dar şi faptul că unele provocări cu care ne confruntam ar putea fi transformate în oportunităţi".

"Ne vom confrunta în continuare cu provocări şi dificultăţi, dar eu cred cu tărie că împreună vom putea depăşi orice obstacol, cu puţină înţelepciune şi moderaţie colectivă. Strânsa noastră alianţă politică, economică şi strategică este rezultatul intereselor noastre comune din istoria noastră recentă, dar ceea ce ne leagă cu adevărat este împărtăşirea aceloraşi valori", a afirmat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.