Preşedintele Klaus Iohannis consideră că în problema Siriei Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult decât să discute şi consideră că este necesară o implicare directă "în sensul pacificării”, explicând că la nivel european nu se ia în calcul construcţia unei armate a UE pentru că nu ar avea logică existenţa unui organism care să concureze rolul NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a explicat, joi, la o dezbatere la Cluj, că Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în readucerea păcii în Siria, el fiind de părere că în acest moment "UE nu este acolo unde trebuie să fie”.

"Uitaţi-vă la Siria, mi se pare că nu suntem acolo unde trebuie să fim, UE este cel mai apropiat puternic actor de Siria şi ce facem? Participăm la discuţii. Eu cred că ar trebui să participăm mai mult decât la discuţii şi să fim un actor care, la o adică, are instrumente pentru a-şi impune punctul de vedere în chestiuni care ne afectează direct. Ultimul val al migraţiei a apărut din cauza războiului din Siria, că au fost şi alte motive secundare care au dus la înălţimea acestui val, e adevărat. Ar fi bine să putem fi în situaţia să putem interveni acolo unde apar situaţii de criză sau conflictuale, în sensul pacificării, nu de a aprofunda conflictul. Discuţia care a apărut este cum să putem folosi împreună mai bine resursele pe care le avem”, a explicat Klaus Iohannis.

El a subliniat că ideea construcţiei unu proiect de armată europeană este exclusă pentru că nu ar avea sens să existe o structură militară care să concureze NATO.

"Nu dorim să avem o iniţiativă care vine în concurenţă cu NATO, dimpotrivă, vrem să avem o abordare care se completează cu cele ale NATO, pentru că suntem aproape toţi membri NATO. Sunt unii, mai ales care locuiesc mai la est faţă de noi, care au tot interesul să producă dezinformări cum că noi creăm proiecte care se concurează, care vor să înlocuiască NATO. Nu s-a discutat despre această chestiune, pentru că o armată europeană ar însemna ca fiecare stat membru să îşi cedeze din suveranitate şi să dea apărarea în subordinea cui? Nu există o entitate suficient de legitimată politic pentru a conduce o armată europeană”, a spus Iohannis.

Şeful statului a participat, joi, la Cluj-Napoca, la dezbaterea cu tema "Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Interanţională Citadel şi Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.