Preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu publicaţiei austriece Kurier, în care afirmă că este un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România şi că, din păcate, actuala majoritate guvernamentală are acţiuni în acest sens. Preşedintele spune însă că, în pofida viziunilor diametral opuse ale sale şi ale Guvernului în acest domeniu şi chiar şi în aceste circumstanţe interne dificile, România poate asigura un mandat rezonabil la Preşedinţia Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România, indiferent dacă este sau nu membru al guvernului. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine guvernul PSD, vrea slăbirea luptei împotriva corupţiei şi a independenţei sistemului judiciar. Eu susţin lupta împotriva corupţiei. Din prima zi a mandatului meu, folosesc toate puterile pe care Constituţia mi le oferă pentru a împiedica adoptarea unor legi care slăbesc sistemul judiciar şi legislaţia penală”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în interviu.

El a fost întrebat şi despre afirmaţiile potrivit cărora guvernul României nu este bine pregătit pentru Preşedinţia UE.

”Este evident că ar fi de dorit să avem un guvern mai bine pregătit, care să profite de această oportunitate în favoarea României. Chiar şi în aceste circumstanţe interne dificile, putem asigura un mandat rezonabil la Preşedinţia UE. Dincolo de controverse şi de ideile diametral opuse ale mele şi ale guvernului privind justiţia şi statul de drept, eu sper că disputele nu vor avea un impact negativ asupra exercitării preşedinţiei”, a răspuns Iohannis.

Preşedintele a subliniat că, timp de un an şi jumătate, participarea civică a cetăţenilor, obiecţiile opoziţiei şi eforturile sale au făcut posibilă corectarea unor modificări ale legilor şi amânarea intrării în vigoare a unor acte normative. ”Românii doresc consolidarea democraţiei şi a statului de drept. Majoritatea cetăţenilor doresc ca lupta împotriva corupţiei să rămână o prioritate”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Din păcate, coaliţia de guvernământ încearcă să modifice după bunul plac legile justiţiei şi Codurile Penale, ignorând cererile opoziţiei, asociaţiilor magistraţilor şi românilor care au ieşit în stradă. Ministrul Justiţiei încearcă să îl înlocuiască pe Procurorul General. Acest lucru confirmă tentativa de subordonare a justiţiei ai cărei beneficiari sunt mai mulţi politicieni în funcţii înalte”, a mai spus preşedintele în interviu.

Întrebat despre o posibilă candidatură la funcţia de preşedinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a replicat: ”Aş dori să subliniez faptul că în luna iunie a acestui an am anunţat public candidatura mea pentru un nou mandat de preşedinte al României”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.