Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul rostit marţi, la Paris, cu ocazia deschiderii Sezonului România - Franţa, alături de preşedintele Emmanuel Macron, că acest sezon "s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri şi aspiraţii, şi propune un proiect generos şi incluziv, deschis ideilor în dialog", şeful statului enumerând lucrurile pe care le au în comun cele două ţări şi elementele care le unesc. El a mai firmat că, "promovând dialogul cultural, nu facem decât să apărăm o Europă a ideilor, a valorilor şi a libertăţii, în detrimentul spectrului urii, intoleranţei şi populismului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea oficială a sezonului Franţa – România, în acest loc-simbol al modernităţii, Centrul Georges Pompidou. Domnule Preşedinte, celebrăm împreună, aici, însăşi istoria noastră comună şi relaţia privilegiată dintre ţările noastre, pe care le onorăm prin seria de evenimente care debutează astăzi.Le mulţumesc gazdelor noastre şi felicit cele două echipe curatoriale, din Franţa şi România, care au organizat acest moment remarcabil şi relevant. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se află expus atelierul lui Constantin Brâncuşi, unde se poate înţelege cel mai bine conexiunea dintre români şi francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două naţiuni l-au oferit umanităţii. Sezonul România-Franţa s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri şi aspiraţii, şi propune un proiect generos şi incluziv, deschis ideilor în dialog", a declarat Iohannis.

El a afirmat că este imposibil de făcut abstracţie de rolul pe care ideile iluminismului francez şi influenţa directă a oamenilor politici şi de stat ai Franţei l-au avut în naşterea României unite moderne.

"Este, de asemenea, de necontestat amprenta pe care civilizaţia franceză şi-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii româneşti, ca şi asupra modului de viaţă şi aspiraţiilor noastre. Dar şi, în egală măsură, influenţa extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze. Sezonul cultural Franţa - România şi-a propus să fructifice tocmai această legătură profundă româno-franceză. Franţa a influenţat cu certitudine multe culturi. Nicăieri însă Franţa nu a găsit o mai mare apropiere şi compatibilitate aşa cum le-a aflat în România. În secolul XIX, România şi elitele sale au adoptat modele franceze în construirea unei societăţi care, despărţindu-se de Orient, găsea în Franţa inspiraţia şi şansa unei modernizări de factură occidentală. Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influenţă", a remarcat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că Sezonul cultural Franţa - România şi-a propus să fie un elogiu adus acestei realităţi, provocând totodată generaţiile de creatori de astăzi să reîncarce cu noi semnificaţii dinamica schimburilor dintre cele două culturi, inclusiv printr-un discurs autentic, sincer şi actual, de care avem nevoie în prezent şi unii, şi alţii.

"Ne dorim, aşadar, să regăsim tinerii la cât mai multe dintre evenimentele care vor urma în Franţa şi în România, de acum şi până pe 14 iulie 2019", a precizat Klaus Iohannis.

El a amintit că peste doar trei zile, România va sărbători Centenarul şi că acum un secol, românii s-au unit în jurul unor valori umaniste universale şi idealuri democratice larg răspândite de Franţa în lumea occidentală.

"Prin trimişii ei în România, dintre care mulţi au căzut la datorie, Franţa s-a dovedit un aliat şi un model. Celebrăm astăzi, inclusiv prin acest program care debutează la Paris, o istorie comună. Nu este întâmplător că ne regăsim azi în ţara în care s-a produs recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. A fost un ideal obţinut prin sacrificiu şi prin viziune, puse în slujba unităţii naţionale, dar şi în spiritul unei Europe a păcii. Este, prin urmare, un privilegiu şi un motiv de bucurie să împărtăşim cu Franţa angajamentul pentru un proiect în care, din nou, ţările noastre se regăsesc înfrăţite: Uniunea Europeană", a declarat Klaus Iohannis.

El a frimat că peste numai o lună, România va prelua, pentru prima dată, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene perioadă în care ţara noastră îşi propune ca alături de Franţa să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene printr-un amplu proiect cultural comun.

"Sezonul va reafirma convingerea noastră în viabilitatea valorificării diversităţilor şi într-un spirit şi printr-un viitor european comun. Sloganul Revoluţiei Române din 1848, adaptat de studenţii români de la Paris după cel al Revoluţiei Franceze, a fost „Dreptate şi Frăţie”. La 170 de ani de la acel moment, rememorăm această deviză, sublimată în patrimoniul nostru comun de valori şi angajamente", a spus preşedintele, apreciind că "promovând dialogul cultural, nu facem decât să apărăm o Europă a ideilor, a valorilor şi a libertăţii, în detrimentul spectrului urii, intoleranţei şi populismului" şi că "refuzând ferm diviziunile interne şi ideologiile toxice, vom putea avea o Europă în care expresia libertăţii se regăseşte nu doar în muzee, teatre şi galerii, ci şi în societate".

El a adăugat că relaţia dintre România şi Franţa se remarcă în plan cultural prin felul specific în care tradiţiile noastre sunt reconvertite în modernitate şi împărtăşite de creatori într-un discurs universal, iar "Sezonul va arăta că naţiunile noastre au toate motivele să investească în cultură şi creativitate, să-şi propună noi platforme ale dialogului cultural, pe care să-şi ridice viitorul lor european”

Domnule Pierre Buhler,

Domnilor Jean Jacques Garnier şi Andrei Ţărnea, comisari generali ai sezonului România – Franţa,

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea oficială a sezonului Franţa – România, în acest loc-simbol al modernităţii, Centrul Georges Pompidou.

Domnule Preşedinte, celebrăm împreună, aici, însăşi istoria noastră comună şi relaţia privilegiată dintre ţările noastre, pe care le onorăm prin seria de evenimente care debutează astăzi.

Le mulţumesc gazdelor noastre şi felicit cele două echipe curatoriale, din Franţa şi România, care au organizat acest moment remarcabil şi relevant. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se află expus atelierul lui Constantin Brâncuşi, unde se poate înţelege cel mai bine conexiunea dintre români şi francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două naţiuni l-au oferit umanităţii.

Sezonul România-Franţa s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri şi aspiraţii, şi propune un proiect generos şi incluziv, deschis ideilor în dialog.

Avem, în cele şase luni care urmează, un festival al memoriei care ne leagă, dar şi un forum al creaţiei contemporane, al inovaţiei şi antreprenoriatului şi îi invit pe români şi pe francezi să se bucure împreună de aceste evenimente.

Domnule Preşedinte,

Doamnelor şi domnilor,

Este imposibil de făcut abstracţie de rolul pe care ideile iluminismului francez şi influenţa directă a oamenilor politici şi de stat ai Franţei l-au avut în naşterea României unite moderne.

Este, de asemenea, de necontestat amprenta pe care civilizaţia franceză şi-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii româneşti, ca şi asupra modului de viaţă şi aspiraţiilor noastre. Dar şi, în egală măsură, influenţa extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze. Sezonul cultural Franţa - România şi-a propus să fructifice tocmai această legătură profundă româno-franceză.

Franţa a influenţat cu certitudine multe culturi. Nicăieri însă Franţa nu a găsit o mai mare apropiere şi compatibilitate aşa cum le-a aflat în România. În secolul XIX, România şi elitele sale au adoptat modele franceze în construirea unei societăţi care, despărţindu-se de Orient, găsea în Franţa inspiraţia şi şansa unei modernizări de factură occidentală. Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influenţă.

Sezonul cultural Franţa - România şi-a propus să fie un elogiu adus acestei realităţi, provocând totodată generaţiile de creatori de astăzi să reîncarce cu noi semnificaţii dinamica schimburilor dintre cele două culturi, inclusiv printr-un discurs autentic, sincer şi actual, de care avem nevoie în prezent şi unii, şi alţii.

Ne dorim, aşadar, să regăsim tinerii la cât mai multe dintre evenimentele care vor urma în Franţa şi în România, de acum şi până pe 14 iulie 2019.

Domnule Preşedinte,

Peste doar trei zile, România va sărbători Centenarul. Acum un secol, românii s-au unit în jurul unor valori umaniste universale şi idealuri democratice larg răspândite de Franţa în lumea occidentală. Prin trimişii ei în România, dintre care mulţi au căzut la datorie, Franţa s-a dovedit un aliat şi un model.

Celebrăm astăzi, inclusiv prin acest program care debutează la Paris, o istorie comună. Nu este întâmplător că ne regăsim azi în ţara în care s-a produs recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. A fost un ideal obţinut prin sacrificiu şi prin viziune, puse în slujba unităţii naţionale, dar şi în spiritul unei Europe a păcii.

Este, prin urmare, un privilegiu şi un motiv de bucurie să împărtăşim cu Franţa angajamentul pentru un proiect în care, din nou, ţările noastre se regăsesc înfrăţite: Uniunea Europeană.

Peste numai o lună, România va prelua, pentru prima dată, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ne propunem ca în această perioadă România şi Franţa să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene printr-un amplu proiect cultural comun. Sezonul va reafirma convingerea noastră în viabilitatea valorificării diversităţilor şi într-un spirit şi printr-un viitor european comun.

Sloganul Revoluţiei Române din 1848, adaptat de studenţii români de la Paris după cel al Revoluţiei Franceze, a fost „Dreptate şi Frăţie”. La 170 de ani de la acel moment, rememorăm această deviză, sublimată în patrimoniul nostru comun de valori şi angajamente.

Promovând dialogul cultural, nu facem decât să apărăm o Europă a ideilor, a valorilor şi a libertăţii, în detrimentul spectrului urii, intoleranţei şi populismului. Refuzând ferm diviziunile interne şi ideologiile toxice, vom putea avea o Europă în care expresia libertăţii se regăseşte nu doar în muzee, teatre şi galerii, ci şi în societate.

Domnule Preşedinte,

Doamnelor şi domnilor,

Relaţia dintre România şi Franţa se remarcă în plan cultural prin felul specific în care tradiţiile noastre sunt reconvertite în modernitate şi împărtăşite de creatori într-un discurs universal.

Sezonul va arăta că naţiunile noastre au toate motivele să investească în cultură şi creativitate, să-şi propună noi platforme ale dialogului cultural, pe care să-şi ridice viitorul lor european. Vă mulţumesc mult!”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.