Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, marţi, omologului său grec, Prokopis Pavlopoulos, un mesaj de condoleanţe după moartea lui Konstantinos Stephanopoulos, fostul preşedinte al Greciei în perioada 1995-2005, Iohannis afirmând că Stephanopoulos a fost ”un om politic de înaltă ţinută umană şi largă recunoaştere internaţională”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În aceste triste momente doresc să transmit, în numele poporului român şi al meu personal, cele mai sincere condoleanţe familiei îndoliate şi apropiaţilor săi, precum şi întregului popor elen. Konstantinos Stephanopoulos, om politic de înaltă ţinută umană şi largă recunoaştere internaţională, şi-a servit ţara de-a lungul a două mandate cu mare abnegaţie, dar şi cu deosebită diplomaţie, demostrându-şi abilitatea de a aduce împreună diferitele forţe politice pentru binele ţării”, se arată în mesajul lui preşedintelui României.

Stephanopoulos a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Colan în anul 1999.

Konstantinos Stephanopoulos, preşedinte al Greciei în perioada 1995-2005, a decedat duminică, la vârsta de 90 de ani. Spitalul Henry Dunant a anunţat într-un comunicat că Stephanopoulos, un conservator, a fost internat joi şi că a decedat duminică, la ora locală 21.18 (şi ora României) în urma "complicaţiilor unei pneumonii".

Mai cunoscut drept Kostis, diminutivul prenumelui său, Stephanopoulos nu a reuşit în două rânduri să obţină conducerea Partidului Noua Democraţie (ND, conservator), după care a format un partid ce a rămas marginal şi apoi s-a dizolvat.

El a fost ales de Parlament după al treilea tur de scrutin, cu sprijinul PASOK (social-democraţi) şi unui mic partid conservator, învingându-l astfel pe candidatul Noii Democraţii.

Stephanopoulos a devenit extrem de popular în ultimii ani de mandat. Moderaţia, lipsa de pretenţii şi un stil mai puţin bombastic l-au făcut popular în rândul grecilor. El a menţinut relaţii bune cu tot spectrul politic, dar mai ales cu moderatul Kostas Simitis, premier în perioada 1996-2004.

Acceptarea largă de care se bucura s-a reflectat în reacţii după vestea morţii sale. "Un bărbat moral, cu o viziune elevată", l-a elogiat premierul Alexis Tsipras. Preşedeintele Prokopis Pavlopoulos, un conservator, i-a adus la rândul său un omagiu lui Stephanopoulos, pe care-l consideră "un model de altruism, demnitate şi consistenţă în serviciului binelui public".

Însă Stephanopoulos nu a fost considerat întotdeauna un moderat. În mare parte a carierei sale politice el a fost conseiderat un conservator dur. În anii '70 el a provocat un scandal după ce a negat că smogul care învăluia Atena era periculos.

"Aduceţi-mi un cadavru ca să conving", a spus el la vremea respectivă. Ani mai târziu a declarat că regretă această afirmaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.