Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European, că au avut loc discuţii pe tema migraţiei, unde consensul este că, deşi fenomenul persistă, nivelurile sunt sub cele din 2015, dar UE trebuie să continue să sprijine ţările de origine, cu accent pe Africa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"S-a discutat un pic şi despre migraţie, unde putem să constatăm că avem niveluri care nici nu se mai compară cu ce am avut în 2015, însă fenomenul există. Trebuie mult mai bine controlat şi toţi cei prezenţi am fost de acord că un lucru esenţial este sprijinul şi ajutorul care trebuie acordat ţărilor de origine", a spus preşedintele.

El a precizat că liderii Uniunii au discutat despre migraţia din Africa, un continent care devine "încet, dar sigur", o sursă majoră de migraţie.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

O altă temă foarte importantă a fost cea privind situaţia din Balcanii de Vest, unde există îngrijorări cu privire la reapariţia tensiunilor interetnice.

"Faptul că acolo au reapărut foarte multe probleme ne îngrijorează şi cu toţii am discutat felul în care putem să ne implicăm pentru a contribui la rezolvarea problemelor din zonă - şi sunt destul de multe probleme. Calea diplomatică este, evident, cea mai la îndemână, dar şi calea ajutoarelor de dezvoltare trebuie mai bine explorată", a spus preşedintele.
 
Iohannis a menţionat şi realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European, cu doar un vot "împotrivă".
 
"Au fost discuţii şi la acea alegere, dar în final cred că lucrurile au intrat pe un făgaş normal şi foarte bun şi faptul că a fost doar un vot împotrivă arată că lumea a fost şi este mulţumită de prestaţia domnului preşedinte Tusk", a spus şeful statului.
 
Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară, premergător întâlnirii celor 27 de lideri UE din Italia, pentru aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.